Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Mexiku zavraždili ďalšieho novinára, tento rok už deviateho

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ramírez pracoval pre miestne noviny El Debate a založil spravodajský web Fuentes Fidedignas. Písal najmä o politikoch v jeho regióne.

Mexiko 6. mája (TASR) - V Mexiku sa stal obeťou vraždy v tomto roku už deviaty novinár, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady s tým, že jeho telo sa našlo na severozápade krajiny. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Mŕtveho 59-ročného Luisa Enriqueho Ramíreza objavili na poľnej ceste v mexickom štáte Sinaloa, priblížila na Twitteri tamojšia generálna prokurátorka Sara Quinonezová.

"Určite to bola vražda," povedala predstaviteľka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) pre Mexiko Balbina Floresová s tým, že Ramírezovo telo našli zabalené v igelite.

Ramírez pracoval pre miestne noviny El Debate a založil spravodajský web Fuentes Fidedignas. Písal najmä o politikoch v jeho regióne.

Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov. V štáte Sinaloa pôsobí rovnomenný drogový kartel, ktorý bol roky najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 novinárov.