Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V migračnom centre na Cypre došlo k potýčkam, zhorelo niekoľko stanov

Migrantov vidno mimo migračného centra Pournara po bojoch medzi súperiacimi skupinami v tábore neďaleko dediny Kokkinotrimithia na okraji hlavného mesta Nikózia na Cypre, piatok 28. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nad prijímacím zariadením Purnara, ktoré sa nachádza 22 kilometrov západne od hlavného mesta Nikózia, stúpali husté kúdoly dymu.

Nikózia 28. októbra (TASR) - V preplnenom prijímacom stredisku pre migrantov na Cypre v piatok vypukli potýčky a požiare. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestnu políciu a svedkov.

Nad prijímacím zariadením Purnara, ktoré sa nachádza 22 kilometrov západne od hlavného mesta Nikózia, stúpali husté kúdoly dymu. Svedkovia pre Reuters povedali, že ľudia z tábora utekali na hlavnú cestu. Polícia uviedla, že stredisko, ktoré nie je uzavreté, po vypuknutí požiarov opustilo niekoľko osôb.

Podľa polície v zariadení zrejme došlo k potýčkam medzi dvoma skupinami, ktoré sporadicky pokračovali až do skorého popoludnia. Požiare zlikvidovali hasiči.

"Zhorelo niekoľko stanov... situácia sa už upokojila," povedal policajný hovorca. Niektoré osoby, ktoré utrpeli ľahké zranenia, ošetrili na mieste a ďalšie tri osoby previezli na ďalšie vyšetrenie do miestnej nemocnice.

V prijímacom stredisku pre migrantov Purnara s kapacitou 1000 osôb žije omnoho viac ľudí, keďže Cyprus bojuje s prílevom žiadateľov o azyl zo Sýrie a afrických krajín. Úrady často upozorňovali na kritickú situáciu na ostrove.

Cyprus je od roku 1974 rozdelený na prevažne moslimskú severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara.

Cyperská republika eviduje podľa úradov od začiatku roka príchod 17.000 migrantov. Mnohí z nich prichádzajú z tureckou armádou obsadeného severu ostrova, píše Reuters.