Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Mikronézii zaznamenali komunitné šírenie covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozšírenie koronavírusu po Mikronézii znamená, že Marshallove ostrovy a Tuvalu sú pravdepodobne poslednými dvomi tichomorskými štátmi bez výskytu covidu.

Majuro 20. júla (TASR) - Malý tichomorský štát Mikronézia prišiel o štatút jednej z mála krajín bez covidu. Na dvoch jeho ostrovoch sa totiž potvrdili prípady komunitného šírenia infekcie spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v stredu agentúra AFP.

Nákaza sa objavila po tom, ako začiatkom tohto týždňa prišli na ostrov Kosrae z Pohnpei, hlavného ostrova Mikronézie, dvaja študenti s pozitívnym testom. Miestni zdravotníci následne potvrdili ďalších desať pozitívnych výsledkov testov na covid u 11 rodinných príslušníkov prvých dvoch prípadov.

Pozitívne testovaných na covid bolo i 25 z 28 pacientov s príznakmi podobnými chrípke hospitalizovaných v nemocnici na ostrove Kosrae.

Miestny úrad verejného zdravotníctva neodporúčal verejné zhromaždenia a vyslovil sa za používanie rúšok alebo respirátorov. Uviedol však, že všetky služby pre verejnosť zostanú otvorené budú fungovať naďalej.

Rozšírenie koronavírusu po Mikronézii znamená, že Marshallove ostrovy a Tuvalu sú pravdepodobne poslednými dvomi tichomorskými štátmi bez výskytu covidu.

Mikronézia plánuje od 1. augusta zrušiť obmedzenia pri vstupe na svoje územie, ale návštevníci budú musieť predložiť doklad o úplnom očkovaní a negatívny test na COVID-19.