Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V Minsku sa na Pochode múdrosti zúčastnili seniori a medici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na akcii nazvanej Pochod múdrosti sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa po pochode ulicami Minska pokojne rozišli.

Minsk 2. novembra (TASR) - Pochod bieloruských seniorov a medikov na podporu protestujúcich študentov a štrajkujúcich zamestnancov, ktorý sa konal v pondelok v centre Minska, sa zaobišiel incidentov, informovala agentúra TASS.

Na akcii nazvanej Pochod múdrosti sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa po pochode ulicami Minska pokojne rozišli.

Podobné zhromaždenia seniorov, aj keď s nižšou účasťou, sa konali aj v iných bieloruských mestách.

Protestné akcie proti súčasnému vedeniu Bieloruska v pondelok organizovali aj študenti univerzít a vysokých škôl.

Podľa spravodajského portálu TUT.by v uliciach Minska opäť vidno odstavené mikrobusy, v ktorých sú muži s kuklami na hlave.

TUT.by dodal, že v pondelok pokračovali súdne procesy s ľuďmi zadržanými v uplynulých dňoch počas protestov proti zotrvaniu Alexandra Lukašenka vo funkcii prezidenta. Medzi súdenými boli aj novinári, ako aj bývalá docentka na katedre talianskeho jazyka minskej univerzity cudzích jazykov. Väčšina odsúdených dostáva trest dva týždne väzenia.

V súvislosti s nedeľňajšími protestmi bude stíhaných 231 ľudí, ktorí sú podľa bieloruského Vyšetrovacieho výboru podozriví z "organizovania akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok" a z "aktívnej účasti na nich".

Nezávislé médiá v Bielorusku naďalej informujú o štrajkoch svojich zamestnancov na protest proti zmanipulovaným prezidentským voľbám a brutalite polície pri potláčaní protestov. Bieloruský premiér Roman Holovčenko však v pondelok podľa agentúry Interfax vyhlásil, že "všetky bieloruské podniky - veľké aj stredné - fungujú normálne a plnia svoje úlohy".

Dodal, že "vášne medzi pracujúcimi vyvolávajú len určité informačné zdroje". Špekuloval v tejto súvislosti, že "pravdepodobne majú (tieto médiá) takúto úlohu". Vyhlásil, že v niektorých médiách sa umelo vytvára obraz o "prebiehajúcich štrajkoch". Ľudia v priemyselných podnikoch však podľa premiéra "majú iné starosti".

Podľa spravodajského portálu TUT.by zamestnanec továrne Azot v meste Hrodna vo svojom videoposte zverejnenom na sociálnych sieťach informoval, že jeho i jeho kolegov "nahnali do práce" ozbrojení muži. Tento muž sa však pridal k štrajkujúcim, lebo podľa vlastných slov už nie je schopný tolerovať "bezprávie, ktoré sa deje v našej krajine, ako sú ľudia bití, ponižovaní".

Holovčenko vo svojom vyhlásení narážal na správy, ktoré sa na spravodajských portáloch v Bielorusku začali objavovať 26. októbra, keď sa na výzvu líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej mal začať celoštátny štrajk. Alexandr Lukašenko totiž nevyhovel jej ultimátu a do stanoveného termínu sa nevzdal funkcie hlavy štátu a nesplnil ani ďalšie podmienky.

Kým nezávislé portály informovali, že v mnohých priemyselných podnikoch i neštátnych firmách zamestnanci štrajk podporili, vláda tvrdí, že výroba pokračuje v obvyklom režime a že štrajk sa nekonal.