Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Minsku zadržali účastníkov cyklojazdy, ktorú organizovala opozícia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K zásahu polície proti účastníkom cyklojazdy v Minsku došlo v čase, keď majú Bielorusi možnosť predčasne hlasovať v prezidentských voľbách, ktorých riadnym termínom je nedeľa 9. augusta.

Minsk 8. augusta (TASR) - Bieloruská polícia v piatok večer v Minsku zadržala niekoľkých účastníkov tradičných cyklojázd ulicami mesta, ktoré organizujú aktivisti bieloruskej opozície.

Informovala o tom v sobotu agentúra Interfax, podľa ktorej proti účastníkom "cyklojazdy solidarity" zasahovala poriadková polícia, príslušníci policajných jednotiek osobitného určenia a vojaci jednotiek ministerstva vnútra.

Aktivisti uviedlo, že došlo k "masovému zadržaniu", presný počet zadržaných však zatiaľ nie je známy. Cyklistov nakladali do policajných dodávok spolu s ich bicyklami, dodal Interfax.

Podľa bieloruského ľudskoprávneho centra Viasna k jednému zo zadržaných privolali sanitku a odviezli ho do nemocnice - údajne po epileptickom záchvate. Jednu cyklistku previezli do nemocnice z policajnej stanice, keďže pri policajnom zásahu utrpela zlomeninu ruky.

Podobné cyklojazdy sa konali aj v ďalších bieloruských mestách, a to aj v uplynulých týždňoch. Ako dodal spravodajský portál TUT.by, aj počas nich dochádzalo k zadržaniam účastníkov, ale nikdy nie v takom vysokom počte a s použitím takej sily - policajti sa skôr obmedzovali na vyrubovanie pokút za nezodpovedajúci technický stav bicykla.

K zásahu polície proti účastníkom cyklojazdy v Minsku došlo v čase, keď majú Bielorusi možnosť predčasne hlasovať v prezidentských voľbách, ktorých riadnym termínom je nedeľa 9. augusta.

Agentúra Interfax v sobotu informovala, že účasť na predčasnom hlasovaní - od 4. do 8. augusta - bola 32,34 percenta.