Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku je 25 ľudí nezvestných po zosuve pôdy v jadeitovej bani

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Záchranári sa tiež obávajú sekundárnych zosuvov pôdy a uviedli, že vykonávanie pátracích prác v oblasti nie je bezpečné.

Nepjito 14. augusta (TASR) - Najmenej 25 ľudí je nezvestných po zosuve pôdy v slabo kontrolovanej jadeitovej bani v Mjanmarsku. V pondelok o tom informovali miestne záchranné zložky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Záchranári uviedli, že oblasť, kde k zosuvu pôdy došlo, je pomerne odľahlá a ťažko prístupná. Nemajú preto k dispozícii ani presný zoznam nezvestných osôb.

Zosuv pôdy podľa mjanmarských úradov spôsobili intenzívne dažde, ktoré v uplynulých týždňoch sužovali túto ázijskú krajinu. Zemina v blízkosti bane sa údajne zosunula o 150 – 180 metrov. V lokalite stále prebiehajú pátracie a záchranárske práce, zatiaľ sa však nenašli žiadne telá.

Záchranári sa tiež obávajú sekundárnych zosuvov pôdy a uviedli, že vykonávanie pátracích prác v oblasti nie je bezpečné. Dodali, že prevádzka v bani bola z dôvodu dažďov pozastavená, no hľadať jadeit na miesto pravdepodobne prišli obyvatelia okolitých obcí.

Ťažba jadeitu je v Mjanmarsku považovaná za mimoriadne lukratívne odvetvie, ktoré je však slabo regulované. Mnohí zahraniční pracovníci – často migranti – v baniach pracujú v nevyhovujúcich podmienkach a často dochádza i k smrteľným nehodám.