Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku obvinili japonského novinára z podpory odporu voči armáde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za podporovanie odporu voči armáde hrozí maximálne trojročné väzenie, za porušenie imigračného zákona je horná sadzba päť rokov.

Rangún 4. augusta (TASR) - Japonský novinár, ktorého minulý týždeň zadržali v Mjanmarsku, bol obvinený z porušenia imigračného zákona a z podporovania odporu voči tamojšej armáde. Vo štvrtok to oznámila vojenská junta, ktorá sa v tejto krajine juhovýchodnej Ázie chopila moci vlani vo februári. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Žurnalista a filmár Toru Kubota bol zatknutý uplynulú sobotu, keď spravodajsky pokrýval protivládny protest v meste Rangún. Okrem neho zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.

Za podporovanie odporu voči armáde hrozí maximálne trojročné väzenie, za porušenie imigračného zákona je horná sadzba päť rokov.

Mjanmarské úrady počas protestov po februárovom prevrate zadržali viacerých zahraničných novinárov. AFP pripomína, že išlo o dvoch amerických občanov - Nathana Maunga a Dannho Fenstera, poľského nezávislého novinára a fotografa Roberta Bociagu a Japonca Jukiho Kitazumiho. Všetkých napokon prepustili na slobodu a deportovali z krajiny.

Podľa monitorovacej skupiny Reporting ASEAN bolo v Mjanmarsku k marcu tohto roka zadržiavaných 48 novinárov.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. Februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD) vedená Su Ťij.