Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku ohlásili amnestiu, vyznamenali ´budhistického bin Ládina´

Na snímke mjanmarský výsadkár pristáva počas osláv 75. výročia Dňa nezávislosti Mjanmarska od Británie v Nepjito v stredu 4. januára 2023. Foto: TASR - AP

Podľa mjanmarskej štátnej televízie bude na slobodu prepustených celkovo 7012 trestancov.

Rangún 4. januára (TASR) — Mjanmarská vojenská junta oznámila, že pri príležitosti stredajšieho 75. výročia vyhlásenia nezávislosti od Británie prepustí na slobodu viac než 7000 väzňov. Bezprostredne nebolo známe, či sa vyhlásená amnestia vzťahuje aj na politických väzňov, informuje agentúra Reuters.

Podľa mjanmarskej štátnej televízie bude na slobodu prepustených celkovo 7012 trestancov. Amnestiu však nedostanú väzni odsúdení za vraždy, znásilnenia, obvinenia súvisiace s prechovávaním výbušnín, zbraní a drog, ale aj za nepovolené zhromažďovanie.

Vojenská junta pri príležitosti výročia vyhlásenia nezávislosti udelila vyznamenania a čestné tituly stovkám ľudí. Je medzi nimi aj kontroverzný budhistický mních Wirathu, pre ktorého sa v médiách vžilo označenie "budhistický bin Ládin". Vyznamenanie dostal "za mimoriadny prínos v prospech Mjanmarského zväzu".

Túto prezývku mu dal americký časopis Time v reakcii na protimoslimské nepokoje v Mjanmarsku v roku 2013, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených a ku ktorých rozpútaniu zrejme prispel aj Wirathu.

Time ho pre jeho nacionalistickú a antiislamskú rétoriku, zameranú hlavne voči moslimskej menšine Rohingov, označil za "tvár (mjanmarského) budhistického teroru".

Podľa ľudskoprávnych organizácií Wirathu prispel k podnecovaniu protimoslimskej nenávisti medzi väčšinovým budhistickým obyvateľstvom Mjanmarska. Tá v roku 2017 vyvrcholila mohutnou ofenzívou mjanmarskej armády, ktorá vyhnala do susedného Bangladéša asi 740.000 Rohingov.