Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku prepustili tisíce učiteľov

Na archívnej snímke protivládny demonštrant ukazuje tri prsty ako symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 9. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Ide o zhruba 8250 pracovníkov 33 vysokých škôl a univerzít po celej krajine vrátane profesorov i docentov.

Rangún 8. mája (TASR) - Viac ako 8000 pedagogických zamestnancov v Mjanmarsku dočasne prepustili zo zamestnania po tom, ako odmietli pracovať v systéme pod kontrolou vojenskej junty, ktorá sa dostala k moci po februárovom prevrate. S odvolaním sa na vyhlásenie Mjanmarskej komory učiteľov o tom informovala v sobotu agentúra DPA.

Podľa tejto najväčšej organizácie združujúcej pedagogických zamestnancov ide o zhruba 8250 pracovníkov 33 vysokých škôl a univerzít po celej krajine vrátane profesorov i docentov.

"Strata zamestnania ma netrápi. Prácu dostanem opäť, keď zvíťazíme. A my určite vyhráme," uviedol pre agentúru DPA nemenovaný pedagóg, ktorý pracoval na univerzite neďaleko metropoly Rangún vyše 26 rokov. Dodal, že takéto veľké množstvo suspendovaných zamestnancov v školstve ukazuje, že veľa ľudí vojenskú juntu nepodporuje.

Pedagogickí pracovníci z celej krajiny sú zatiaľ poslednou skupinou, ktorá sa pridala k hnutiu "občianskej neposlušnosti", ktoré je zamerané na bojkot pracovného systému pod kontrolou vojenskej junty. Až 70 percent z nich vyhlásilo, že sa tento rok do škôl nevrátia.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 774 civilistov. Od februárového puču bolo tiež v krajine zadržaných, obvinených alebo odsúdených najmenej 3778 osôb. Väčšina z nich zostáva vo väzbe.