Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku udelili trest smrti poslancovi zo strany Su Ťij

Ilustračné foto Foto: TASR

Pchjo Zejar Tho, člen NLD zatknutý v novembri, bol odsúdený na smrť za trestné činy v rámci protiteroristického zákona, uvádza sa vo vyhlásení junty.

Rangún 21. januára (TASR) - Mjanmarský vojenský tribunál v piatok udelil členovi strany zosadenej líderky krajiny Aun Schan Su Ťij trest smrti za teroristické trestné činy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vládnucu vojenskú juntu.

Mjanmarsko zažíva chaos od februárového vojenského prevratu, po ktorom bezpečnostné sily pri tvrdých zásahoch voči odporcom nového režimu zabili už vyše 1400 ľudí, uvádzajú miestni aktivisti.

Odporcovia junty vrátane spojencov Národnej ligy za demokraciu (NLD) zosadenej Su Ťij sa ukryli a po celej krajine vznikli občianske milície PDF, ktoré podnikajú útoky voči mjanmarskej armáde.

Pchjo Zejar Tho, člen NLD zatknutý v novembri, bol odsúdený na smrť za trestné činy v rámci protiteroristického zákona, uvádza sa vo vyhlásení junty.

Vojenský súd udelil rovnaký trest aj poprednému demokratickému aktivistovi Ťjo Min Juovi, známemu ako Jimmy, píše sa v predmetnom vyhlásení s fotografiami oboch mužov.

Oba rozsudky odzneli aj v nočných správach štátnych médií.

Od začiatku februára mjanmarská junta udelila trest smrti už desiatkam aktivistom, ale v krajine nevykonali popravu už desiatky rokov.