Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Mníchove sa začali demonštrácie pred summitom lídrov skupiny G7

Demonštranti na pokojnom proteste v Mníchove pred nadchádzajúcim summitom lídrov skupiny hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7. Foto: TASR/AP

Summit lídrov G7 sa uskutoční v dňoch 7.-8. júna na zámku Elmau v bavorskom okrese Garmisch-Partenkirchen, približne 100 kilometrov južne od Mníchova.

Mníchov 4. júna (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov proti voľnému obchodu a klimatickým zmenám sa dnes zišli na pokojnom proteste v Mníchove pred nadchádzajúcim summitom lídrov skupiny hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7, ktorí sa cez víkend zídu na bavorskom zámku Elmau na juhu Nemecka, informuje agentúra AP.

Mníchovská polícia odhaduje, že na pochode zorganizovanom environmentálnymi aktivistami a ľavicovo orientovanými stranami sa v centre bavorskej metropoly zúčastnilo vyše 30.000 ľudí. Príslušné úrady zatiaľ nemajú správy o žiadnych násilných incidentoch ani výtržnostiach.

Bezpečnostné zložky sa pripravujú na prípadné násilnosti, ktoré by mohli vypuknúť počas demonštrácií ohlásených na sobotu v meste Garmisch-Partenkirchen neďaleko dejiska summitu.

Summit lídrov G7 sa uskutoční v dňoch 7.-8. júna na zámku Elmau v bavorskom okrese Garmisch-Partenkirchen, približne 100 kilometrov južne od Mníchova. Lídri sa budú podľa vopred stanovenej agendy zaoberať pálčivými celosvetovými zahraničnopolitickými otázkami vrátane klimatických zmien, finančných problémov Grécka či konfliktov v Sýrii a na Ukrajine.

Prípravy a bezpečnostné opatrenia na summit vyvrcholia v bavorskom okrese Garmisch-Partenkirchen v piatok, hermeticky uzatvorená je predovšetkým oblasť v okolí zámku Elmau. Na poriadok bude počas summitu dohliadať vyše 19.000 policajtov - 17.000 v Nemecku a ďalších 2100 v susednom rakúskom Tirolsku, napísala agentúra DPA.

Počas uplynulého víkendu vytvorila polícia v okolí zámku Elmau šestnásťkilometrový bezpečnostný okruh. Vodiči musia počítať s obmedzeniami a výlukami na priľahlých cestách a diaľniciach, polícia bude tiež vykonávať intenzívne kontroly. Nemecká automobilová asociácia ADAC odporúča šoférom, aby sa, ak to bude možné, tomuto regiónu vyhli, predovšetkým v dňoch konania summitu.

Nemecko pristúpilo tiež k dočasnému pozastaveniu schengenskej dohody o voľnom pohybe osôb a obnovilo hraničné kontroly, predovšetkým na hranici s Rakúskom. Pasové kontroly sa tam budú vykonávať do 15. júna.

Počas summitu G7 zažije Nemecko tiež najväčšie obmedzenie využívania vzdušného priestoru vo svojich dejinách, uviedla DPA. Od nedeľňajšieho rána do pondelkového večera musia ostať na zemi všetky súkromné lietadlá v 200-kilometrovom pásme od Dunaja pri meste Ingolstadt po mesto Brenner na taliansko-rakúskej hranici. Zákaz sa týka aj závesných klzákov a paraglajdingu, nie však dopravných lietadiel.