Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V močaristej oblasti na nemecko-belgických hraniciach vyčíňa požiar

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na hasenie plameňov v neprístupnej pustej oblasti bol nasadený vrtuľník aj pásové vozidlá.

Kolín nad Rýnom 30. mája (TASR) - Na náhornej plošine Hohes Venn (francúzsky Hautes Fagnes) na nemecko-belgických hraniciach vyčíňa lesný požiar. Informovali o ňom v utorok úrady v nemeckom meste Aachen, píše TASR citujúc zo správy nemeckej tlačovej agentúry DPA.

Požiar vypukol na belgickej strane plošiny, pričom len do utorňajšieho rána zhorelo približne 170 hektárov porastov. Zranenia zatiaľ hlásené neboli.

Na hasenie plameňov v neprístupnej pustej oblasti bol nasadený vrtuľník aj pásové vozidlá. Úrady v Aachene informovali, že približne 200 hasičov sa snaží zabrániť tomu, aby sa požiar rozšíril na lesné porasty. "Našou úlohou je zabezpečiť protipožiarny priesek v oblasti medzi požiarom na lúke a lesom, ktorý je z veľkej časti tvorený smrekom," povedal veliteľ miestnych hasičov Thomas Sprank.

Dodal, že hasičom v tomto úsilí pomáha asfaltová cesta. "Dôkladne zmáčame zem pozdĺž tejto cesty, aby sme zabránili šíreniu (ohňa)," vysvetlil.

S hasením požiaru pomáhali aj hasiči z okolitých nemeckých obcí, a dokonca aj holandskí hasiči. Zasiahnutú oblasť úrady pre turistov uzavreli. Chodcov zároveň vyzvali, aby hasičom nekomplikovali prácu.

Močaristá náhorná plošina Hohes Venn (francúzsky Hautes Fagnes) sa rozkladá na území belgickej provincie Lutych a nemeckých spolkových krajín Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko.

Európska komisia skonštatovala, že sezóna lesných požiarov sa tento rok - v dôsledku klimatických zmien - začala o niečo skôr, a to oficiálne v utorok. Na ich hasenie bude k dispozícii takmer 30 lietadiel a vrtuľníkov, čo je oproti vlaňajšku dvojnásobok, uvádza DPA. Pomoc jednotlivým krajinám sa bude poskytovať prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ.