Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Moldavsku zadržali členov proruskej skupiny,mala destabilizovať štát

Na snímke moldavská poriadková polícia počas protestu. Foto: TASR/AP

Moldavsko bolo pôvodne v ruskej sfére vplyvu, no súčasnú vládu vedú politici zameraní na integráciu do Európy.

Kišiňov 12. marca (TASR) - Moldavská polícia v nedeľu oznámila, že zadržala členov siete "založenej Ruskom" v snahe destabilizovať situáciu v Moldavsku protivládnymi protestami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Polícia vypočula po raziách, ktoré sa uskutočnili v noci na nedeľu, 25 ľudí a sedem z nich zadržala, uviedol policajný šéf Viorel Cernauteanu.

Jednému z agentov moldavskej polície sa totiž podarilo do tejto skupiny vedenej Moldavcom ruského pôvodu infiltrovať.

"Títo ľudia prichádzali z Ruska s veľmi špecificky nacvičenou úlohou," uviedol moldavský predstaviteľ.

Moldavské úrady uviedli, že v súvislosti so skupinou začali konať po tom, čo dostali informáciu o organizovanej skupine vedenej ruskými zložkami, ktorej cieľom bolo destabilizovať situáciu v Moldavsku prostredníctvom demonštrácií.

Politická strana proruského moldavského oligarchu Ilhana Šora pritom v posledným týždňov opäť zmobilizovala ľudí, aby protestovali proti moldavskej proeurópskej vláde. Šor už zorganizoval niekoľko protestov a existuje podozrenie, že demonštrantom za účasť na nich platil.

Protivládny protestov je v Kišiňove naplánovaný aj na nedeľu.

Spojené štáty prednedávnom uviedli, že začali s Moldavskom intenzívnejšie zdieľať informácie, aby mohol Kišiňov viesť vyšetrovania a "zmaril plány Ruska".

Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Obviňuje naopak Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.

Moldavsko bolo pôvodne v ruskej sfére vplyvu, no súčasnú vládu vedú politici zameraní na integráciu do Európy.