Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V mori pri Novom Zélande našli zásielku vyše troch ton kokaínu

Na nedatovanej snímke novozélandskej polície, balíky kokaínu plávajú v Tichom oceáne. Foto: TASR - AP

Zadržané množstvo kokaínu by vystačilo na zásobovanie záujemcov na Novom Zélande počas 30 rokov alebo v susednej Austrálii po dobu jedného roka.

Wellington 8. februára (TASR) — Novozélandská polícia objavila v Tichom oceáne rekordné množstvo 3,2 tony kokaínu v odhadovanej hodnote 500 miliónov novozélandských dolárov (294 miliónov eur). Ide o jeden z najväčších nálezov nelegálnych drog v dejinách tejto ostrovnej krajiny, informoval podľa agentúr DPA a AFP šéf tamojšej polície Andrew Coster.

Zadržané množstvo kokaínu by vystačilo na zásobovanie záujemcov na Novom Zélande počas 30 rokov alebo v susednej Austrálii po dobu jedného roka, poznamenal Coster.

Kokaín v 81 balíkoch bol do mora vyhodený z lode alebo lietadla zrejme severovýchodne od Nového Zélandu na mieste, kam si poň mali prísť priekupníci loďou. Drogy boli podľa polície pravdepodobne určené pre austrálsky trh.

Zásielka bola zviazaná sieťovinou, na ktorej boli pripevnené žlté plaváky. Jednotlivé balíčky mali nálepku so symbolom štvorlístka.

V súvislosti s nálezom zatiaľ nikoho nezatkli. Novozélandská polícia, colníci a ozbrojené sily zložky spolupracovali pri vyšetrovaní v rámci Operácie Hydros aj so zahraničnými partnermi.

Zadržanie je dobrým príkladom toho, ako ďaleko zachádza organizovaný zločin vo svojom globálnom obchode s drogami, uviedol hovorca colnej správy Bill Perry. "Ukazuje to, že ani v tejto časti sveta nie sme chránení pred organizovaným pašovaním drog vo veľkom rozsahu," povedal.

V marci 2022 bola na Novom Zélande zadržaná zásielka 700 kilogramov kokaínu, ktorá sa našla na lodi kotviacej v prístavnom meste Tauranga a bola takisto určená pre tretiu krajinu, uviedol server stuff.co.nz.

Takisto vlani tam bolo zadržaných 613 kilogramov metamfetamínu.