Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V mori pri sýrskom meste Tartús sa utopilo 15 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sýrske úrady neuviedli, čo presne nehodu člnu s utečencami spôsobilo.

Damask 22. septembra (TASR) – Pätnásť mŕtvych si vyžiadala nehoda plavidla s migrantmi na mori pri sýrskom meste Tartús. Ďalších osem osôb sa podarilo zachrániť. Vo štvrtok o tom informovala tamojšia vláda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"O život prišlo 15 ľudí, osem preživších bolo prevezených do nemocnice v Tartúse," uviedla správa sýrskych prístavov, ktorej vyhlásenie zverejnilo ministerstvo dopravy. Dodala, že podľa preživších loď vyplávala niekoľko dní predtým z Libanonu. Migranti pochádzali z viacerých krajín.

Na záchrane migrantov sa podieľali viaceré záchranárske tímy, ktorým pomáhali aj miestni rybári. Sýrske úrady však neuviedli, čo presne nehodu člnu s utečencami spôsobilo.

Tartús je najjužnejší z kľúčových sýrskych prístavov. Nachádza sa približne 50 kilometrov severne od libanonského prístavného mesta Tripolis.

Libanon vlani zaznamenal prudký nárast prípadov, keď sa migranti pokúšali dostať z jeho pobrežia na preplnených člnoch do Európy. Väčšina z plavidiel mala namierené na Cyprus, ktorý je vzdialený len 175 kilometrov.

AFP pripomína, že mnohí z tých, ktorí vyrážajú z Libanonu, sú Sýrčania. V poslednom čase však stúpa i počet Libanončanov, ktorí sa snažia v dôsledku zhoršujúcej sa ekonomickej krízy opustiť svoju vlasť.