Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Moskve našli zavraždeného vedca, ktorý vyvíjal vakcínu Sputnik V

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Botikov bol jedným z 18 vedcov, ktorí v ruskom Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie vyvíjali vakcínu Sputnik V.

Moskva 3. marca (TASR) - Ruského virológa Andreja Botikova, ktorý sa podieľal na vývoji ruskej vakcíny proti koronavírusu, našli mŕtveho v jeho byte v Moskve. Údajne ho zavraždil muž, ktorý vnikol do bytu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy webu týždenníka Newsweek.

Botikov bol jedným z 18 vedcov, ktorí v ruskom Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie vyvíjali vakcínu Sputnik V.

Ako Botikova ruská polícia identifikovala muža, ktorého našla 2. marca mŕtveho v byte na Rogovej ulici v Moskve. Ruský Vyšetrovací výbor spustil v tejto súvislosti vyšetrovanie vraždy, pričom predpokladá, že 47-ročného Botikova zaškrtil opaskom po hádke 29-ročný muž. Ten po incidente z miesta činu ušiel.

Vyšetrovací výbor uviedol, že vyšetrovatelia podozrivého rýchlo identifikovali a vypátrali. "Počas vypočúvania sa priznal a bol obvinený," uviedol výbor s tým, že v minulosti už bol stíhaný za spáchanie vážneho zločinu.

Ruské úrady ukazujú smerom na nepodarenú lúpež, no k vražde prišlo v čase, keď za zvláštnych okolností zomrelo viacero vysokopostavených Rusov vrátane vedcov a podnikateľov, analyzuje Newsweek.

Botikov totiž zomrel len približne dva týždne po tom, čo bol nájdený mŕtvy aj generálmajor z ruského ministerstva vnútra Vladimir Makarov. Podľa ruských vyšetrovateľov spáchal Makarov samovraždu po tom, ako bol uvoľnený zo služby.