Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Moskve otvorili najdlhšiu linku metra na svete, meria 70 kilometrov

Na snímke cestujúci stoja na novootvorenej stanici Kunstevskaja, ktorá je súčasťou najdlhšej linky metra na svete, 70-kilometrovej Veľkej okružnej linky (BCL) v Moskve v stredu 1. marca 2023. BCL je o 13 kilometrov dlhšia ako Linka 10 v Pekingu. Má 31 staníc, pričom 24 z nich poskytuje 47 prestupov na existujúce a budúce stanice metra v ruskej metropole. Foto: TASR/AP

Podľa tlačovej agentúry AP BCL o 13 kilometrov predstihla doterajšieho rekordéra - linku 10 metra v čínskom Pekingu.

Moskva 1. marca (TASR) - V ruskom hlavnom meste Moskva otvorili v stredu najdlhšiu linku metra na svete, 70-kilometrovú Veľkú okružnú linku (BCL). TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry Sinchua.

Linku budovali v rokoch 2011 až 2022. Prvý úsek BCL bol otvorený v roku 2018, ďalší 20-kilometrový úsek spustili do prevádzky v decembri 2021.

BCL má 31 staníc, pričom 24 z nich poskytuje 47 prestupov na existujúce a budúce stanice metra.

Na slávnostnom otvorení sa prostredníctvom videomostu zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Osobne prítomný bol moskovský primátor Sergej Sobianin, uviedla tlačová agentúra TASS.

Námestník primátora Moskvy pre dopravu Maxim Liksutov uviedol, že BCL bude impulzom pre rozvoj hlavného mesta na ďalšie desaťročia. Vďaka nej sa dopravné zaťaženie na mestských diaľniciach zníži až o 15 percent a iné linky metra odľahčí až o 25 percent, dodal.

Na dokončenie novej okružnej linky bolo uvedených do prevádzky posledných deväť staníc. BCL zlepší dopravu v 34 moskovských štvrtiach s 3,3 miliónmi obyvateľov.

BCL sa radí k najväčším projektom výstavby metra v Rusku za uplynulé desaťročia a zároveň k najväčším projektom na svete.

Podľa tlačovej agentúry AP BCL o 13 kilometrov predstihla doterajšieho rekordéra - linku 10 metra v čínskom Pekingu.