Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Moskve sa konal protest proti Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na akcii na Červenom námestí sa zúčastnili poslanci moskovského mestského zastupiteľstva Ľusa Štejnová a Viktor Kotov, ako aj členovia punkového zoskupenia Pussy Riot.

Moskva 1. júla (TASR) - Na Červenom námestí v centre Moskvy v stredu zadržali osem aktivistov, ktorí ležiac na dlažbe vytvorili svojimi telami číslo 2036. Informovala o tom televízia Dožď (Dážď).

Toto číslo evokuje rok 2036, do ktorého by v Rusku mohol byť pri moci súčasný prezident Vladimir Putin. Umožnili by mu to zmeny a doplnenia ústavy, o ktorých sa v stredu v Rusku koná celoštátne hlasovanie.

Na akcii na Červenom námestí sa zúčastnili poslanci moskovského mestského zastupiteľstva Ľusa Štejnová a Viktor Kotov, ako aj členovia punkového zoskupenia Pussy Riot.

Išlo o protest inšpirovaný akciou z roku 1991, keď skupina umelcov z hnutia E.T.I. pred budovou mauzólea, kde spočíva telo vodcu boľševickej revolúcie Vladimira Lenina, vytvorila z vlastných tiel trojpísmenové slovo, ktoré sa v ruštine používa ako expresívny výraz pre mužský pohlavný orgán.

Všetkých ôsmich aktivistov previezli z Červeného námestia na policajnú stanicu. Koordinátor združenia na pomoc zadržaným neskôr informoval, že polícia ich prepustila bez spísania protokolu.

Prvý júl je hlavným dňom hlasovania o zmenách a doplneniach ústavy. Od 25. júna mali voliči v Rusku možnosť hlasovať predčasne, pričom obyvatelia Moskvy a Nižnonovgorodskej oblasti tak mohli urobiť aj elektronicky. Účasť v prvých šiestich dňoch v celoštátnom meradle dosiahla 55,22 percenta.

Spravodajský portál Novaja gazeta i ďalšie kriticky ladené ruské médiá informovali, že na zamestnancov štátnych inštitúcií a rozpočtových organizácií je vyvíjaný tlak, aby šli hlasovať. V niektorých prípadoch údajne dostávajú odporučenie, ako hlasovať.

Ruské médiá informovali, že ústredná volebná komisia dostala v tejto veci niekoľko podnetov a preveruje ich.

V snahe prilákať voličov mnohé mestá a regióny organizovali v súvislosti s hlasovaním rôzne kvízy, lotérie a tomboly.

V Moskve napríklad voliči dostávali poukážky na 400 - 4000 rubľov (päť až 50 eur), ktoré je možné uplatniť v obchodoch a reštauráciách - Moskva na to vynaložila spolu desať miliárd rubľov, dodal portál Novaja gazeta.

Polícia v Prímorskom kraji zasa informovala o zadržaní muža, ktorý údajne vyplácal po 400 rubľov za hlasovanie proti pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom.

Agentúra TASS s odvolaním sa na údaje Ústrednej volebnej komisie (CEC) v stredu podvečer uviedla, že na základe sčítania desať percent hlasov zmeny a doplnenia ústavy podporilo 70,81 voličov.