Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

FOTO: V Moskve sa začala vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva

Príslušníci bezpečnostnej služby stoja na Červenom námestí pred vojenskou prehliadkou pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne v Moskve v pondelok 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že na nej vystúpi s príhovorom ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva 9. mája (TASR) - Na Červenom námestí v Moskve sa v pondelok začala slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informovala o tom spravodajská stanica France 24.



Očakáva sa, že na nej vystúpi s príhovorom ruský prezident Vladimir Putin.

Západné médiá už niekoľko dní špekulujú, že Putin môže v Rusku vyhlásiť mobilizáciu alebo oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine.
Ruský minister obrany Sergej Šojgu zdraví vojakov počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vľavo) sa prežehnáva počas príchodu na vojenskú prehliadku, ktorá sa konala pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Prelet lietadiel nad Červeným námestím zrušili pre zlé počasie


Prelet bojových lietadiel nad moskovským Červeným námestím v rámci vojenskej prehliadky k Dňu víťazstva v druhej svetovej vojne v pondelok zrušili pre nepriaznivé počasie. Informuje o tom TASR podľa správ staníc BBC a CNN, ktoré sa odvolávajú na vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova pre ruské médiá.

Nad Červeným námestím malo symbolicky na 77. výročie konca druhej svetovej vojny preletieť 77 lietadiel a vrtuľníkov.
Ruskí vojaci pochodujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP

V médiách sa cez víkend objavili fotografie z generálky preletu lietadiel. Jedna z formácií bola v tvare písmena Z, ktoré sa stalo symbolom ruskej invázie na Ukrajinu.
Príslušník bezpečnostných jednotiek zabezpečuje priestor počas vojenskej prehliadky pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP