Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Moskve zadržali ľudí falšujúcich podpisové hárky pre miestne voľby

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Moskovská volebná komisia začala prijímať doklady od uchádzačov o poslanecký mandát 7. júna.

Moskva 29. júna (TASR) - Polícia v Moskve zadržala v sobotu niekoľko ľudí, ktorí sú podozriví z falšovania podpisov na hárkoch na podporu kandidátov na poslancov Moskovskej mestskej dumy. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Moskovská správa ministerstva vnútra uviedla, že políciu na prípad upozornil majiteľ bytu, kde k podozrivej činnosti došlo. Vypovedal, že v byte, ktorý prenajíma, sa nachádzajú "nepovolané osoby" falšujúce podpisy na hárkoch na registráciu kandidátov.

Polícia zatiaľ neuviedla, v prospech ktorých kandidátov sa falšovanie listín dialo.

V piatok večer tím aktivistov spojených s opozičným politikom Alexejom Navaľným identifikoval v Moskve kanceláriu, kde dochádzalo k rovnakému podvodu.

Podľa agentúry Interfax viacerí opoziční politici, ktorí sa tiež chcú uchádzať o mandát v moskovskom zastupiteľstve, sa medzičasom sťažovali, že po meste sa pohybujú falošní aktivisti zbierajúci podpisy na podpisové hárky na ich podporu. Ide o ľudí, ktorí nie sú nijako spojení s ústredím opozičných strán, dodali politici.

Moskovská volebná komisia začala prijímať doklady od uchádzačov o poslanecký mandát 7. júna.

Kandidáti bez podpory politických strán musia k registrácii priložiť najmenej 5000 podpisov občanov, ktorí ich kandidatúru podporujú. Nemusia ich predkladať osoby, ktorých ako kandidátov navrhli politické strany.

Príjem žiadostí o registráciu kandidátov volieb do Moskovskej mestskej dumy sa skončí 6. júla.

Samotné voľby sa uskutočnia 8. septembra. Väčšina kandidátov lojálnych k súčasnému vedeniu na moskovskej radnici chce kandidovať ako nezávislí.