Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Moskve zadržali organizátorku protestov proti vojne na Ukrajine

Žena drží transparent na podporu Ukrajiny počas demonštrácie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Litvinovičová spresnila, že ju zadržali pri východe z domu, odkiaľ ju odviezli na políciu.

Moskva 24. februára (TASR) - Polícia v Moskve zadržala vo štvrtok niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii.

Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa ruských nezávislých médií sa vo štvrtok podvečer vo viacerých mestách Ruska uskutočnia zhromaždenia proti vojne na Ukrajine.

Echo Moskvy v tejto súvislosti prinieslo informáciu, že v Moskve bola zadržaná jedna z ich organizátoriek, aktivistka za ľudské práva Marina Litvinovičová.

Na svojom konte na kanáli Telegram Litvinovičová spresnila, že ju zadržali pri východe z domu, odkiaľ ju odviezli na políciu.

Echo podotklo, že na facebookovej stránke Litvinovičovej sa už dávnejšie objavil príspevok, kde vyzývala Rusov, aby zakročili proti vojne voči Ukrajine.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedla, že protivojnové demonštrácie sa na rôznych miestach Moskvy konali aj v stredu. Aj na nich došlo k zatknutiam ich účastníkov. Zadržaní boli aj pacifisti, ktorí proti vojne protestovali ako jednotlivci, čo ruský zákon umožňuje a netrestá. Medzi zadržanými boli aj mestský poslanec Sergej Cukasov a hudobník Kirill Medvedev.