Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Moskve zaznamenali teplotný rekord za posledných 120 rokov

Chlapec sa hrá vo fontáne počas horúčav v areáli stáleho výstaviska Národných hospodárskych výsledkov Ruska (VDNKh) v Moskve v nedeľu 20. júna 2021. Foto: TASR/AP

Podľa Viľfanda bol predchádzajúci rekord zaznamenaný 21. júna 1901, teda pred 120 rokmi, keď v Moskve namerali 34,7 stupňa Celzia.

Moskva 23. júna (TASR) - V Moskve v stredu zaznamenali teplotný rekord za mesiac jún, keď v meste namerali 34,8 stupňa Celzia. Ide o najvyššiu dennú teplotu nameranú v meste v júni za 120 rokov, informovali agentúra TASS a portál Meduza.io.

"Medzi 14.00 h a 15.00 h dosiahla teplota 34,8 stupňa, čo znamená, že bol stanovený nový júnový rekord," uviedol riaditeľ Hydrometeorologického centra Ruskej federácie Roman Viľfand.

Podľa Viľfanda bol predchádzajúci rekord zaznamenaný 21. júna 1901, teda pred 120 rokmi, keď v Moskve namerali 34,7 stupňa Celzia.

Moskvu tento týždeň postihla historická vlna horúčav. Stúpajúce teploty prispievajú k zničujúcim záplavám a lesným požiarom, ktoré za uplynulých niekoľko rokov pravidelne zasahujú Sibír, píše agentúra AFP. Stúpajúce teploty tiež prispievajú k topeniu ruského permafrostu, večne zamrznutej pôdy, ktorá pokrýva zhruba dve tretiny rozsiahleho územia krajiny.

Rusko bude mať z klimatických zmien aj úžitok. Miznutie ľadovej pokrývky na ruskej arktickej námornej trase v Severnom mori umožní predĺženie obdobia tranzitu, uzatvára AFP.