Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Moskve zomrel syn bývalého kirgizského prezidenta

Moskva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Akajevov syn sa pred svojou náhlou smrťou venoval v Rusku obchodovaniu.

Moskva 6. februára (TASR) - Syn bývalého kirgizského prezidenta Askara Akajeva zomrel v Moskve vo veku 43 rokov. Podľa správ médií príčinou jeho náhlej smrti bol infarkt, informoval vo štvrtok spravodajský portál Gazeta.ru.

Ajdar Akajev bol v minulosti poradcom kirgizského ministra financií a poslancom parlamentu. V roku 2005 — po Tulipánovej revolúcii — bol zbavený všetkých funkcií a právomocí a začalo sa proti nemu niekoľko trestných stíhaní. Následne ušiel do Ruska, kam sa uchýlil aj jeho otec Askar Akajev.

Askar Akajev sa v roku 1990 stal prvým prezidentom Kirgizska a v tejto funkcii pôsobil 15 rokov. V roku 2005 počas tzv. Tulipánovej revolúcie bola jeho vláda zosadená a bol nútený odstúpiť zo svojej funkcie. Po prevrate sa uchýlil do Ruska, kde je od roku 2006 zahraničným členom Ruskej akadémie vied a pôsobí ako pedagóg na Moskovskej štátnej univerzite a v ďalších vedeckých inštitúciách. Kirgizská opozícia Akajeva obvinila z korupcie, nepotizmu a zneužívania postavenia príslušníkmi akajevovského klanu.

Kirgizsko opakovane a neúspešne žiadalo Rusko o Akajevovo vydanie. Podľa zdrojov z kirgizskej prokuratúry Akajev figuruje najmenej v piatich z celkovo 106 trestných konaní týkajúcich sa jeho príbuzných a blízkych spolupracovníkov.

Akajevov syn sa pred svojou náhlou smrťou venoval v Rusku obchodovaniu. V rokoch 1998 - 2001 bol Ajdar Akajev ženatý s Alijou Nazarbajevovou, najmladšou dcérou prvého prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva.