Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Nemecku a Francúzsku demonštrovali za prijatie afganských utečencov

Na snímke zverejnenej americkými jednotkami civilisti prechádzajú cez kontrolné stanovište počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 18. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov vyplýva, že takmer dve tretiny obyvateľov Nemecka súhlasí s prijatím utečencov z Afganistanu.

Paríž/Berlín 23. augusta (TASR) - Stovky ľudí v Nemecku a Francúzsku demonštrovali v nedeľu za rýchlu a nebyrokratickú evakuáciu rodín z Afganistanu, ktorým hrozí prenasledovanie zo strany militantného hnutia Taliban.

Ako píše agentúra AFP, vo francúzskej metropole Paríž žiadalo presídlenie zraniteľných osôb z tejto ázijskej krajiny, ktorú pred týždňom ovládol Taliban, aj mnoho Afgancov.

"Žiadame okamžitú repatriáciu všetkých rodín a osôb v ohrození," povedal pre agentúru AFP 31-ročný sociálny pracovník Ezat, ktorý je sám utečencom.

Francúzska armáda od pádu afganskej vlády v nedeľu 15. augusta doteraz letecky prepravila z Kábulu na piatich letoch približne 600 ľudí, prevažne Afgancov, približuje AFP.

Na snímke zverejnenej americkými jednotkami chlapec prechádza cez kontrolné stanovište počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 18. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


V nemeckej metropole Berlín sa podľa miestnej polície zhromaždilo pred sídlom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej približne 1700 ľudí, píše agentúra DPA. Žiadali, okrem iného, aj rýchlu evakuáciu vojakov Bundeswehru, ľudskoprávnych aktivistov, aktivistov za práva žien, vedcov a športovkýň z Afganistanu.

Podobné demonštrácie sa v nedeľu v Nemecku odohrali aj mestách Kiel, Frankfurt a ďalších.

Z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov vyplýva, že takmer dve tretiny obyvateľov Nemecka súhlasí s prijatím utečencov z Afganistanu, píše DPA.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.