Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Nemecku evidujú 2600 trestných činov súvisiacich s útokom na Izrael

Ľudia sa zhromažďujú na propalestínskom zhromaždení v Berlíne, v sobotu 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Hlavnými zaznamenanými trestnými činmi boli poškodzovanie majetku, podnecovanie nenávisti a trestné činy odporu.

Berlín 8. novembra (TASR) – Nemecká spolková polícia eviduje v krajine za uplynulý mesiac viac ako 2600 trestných činov, ktoré podľa nej súvisia s teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

Hlavnými zaznamenanými trestnými činmi boli poškodzovanie majetku, podnecovanie nenávisti a trestné činy odporu. Počet násilných trestných činov dosiahol stredne vysoké trojciferné číslo, uviedol Spolkový kriminálny úrad (BKA).

Ostrú kritiku v Nemecku vyvolali najmä propalestínske demonštrácie vzhľadom na opakované prípady, keď ich niektorí účastníci vyjadrovali podporu Hamasu, kričali antisemitské heslá alebo spochybňovali právo Izraela na existenciu.

Nemecké úrady mnohé zhromaždenia priamo zakázali a iné sa konali pod dohľadom polície. Poprední nemeckí politici medzičasom žiadajú, aby nemeckí moslimovia odsúdili protiizraelskú rétoriku.

V krajine vzrástol počet antisemitských činov. V októbri došlo k pokusu o podpaľačský útok na židovské centrum a synagógu v Berlíne, pričom vstupoch do viacerých budov sa objavili Dávidove hviezdy, pripomína DPA.