Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Nemecku napriek zákazu protestovali skupiny pravičiarov

Demoštrácia, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd v piatok zakázal tejto skupine večernú demonštráciu v meste Chemnitz. Svoje rozhodnutie zdôvodnil obavou zo šírenia koronavíusu.

Lipsko 24. apríla (TASR) - Nemecká polícia rozohnala v piatok večer malé skupiny demonštrantov, ktoré sa vo východonemeckom meste Chemnitz zhromaždili napriek tomu, že súd im konanie protestu zakázal. Išlo o stúpencov krajne pravicovej skupiny Pro Chemnitz, informovala agentúra DPA.

Súd v spolkovej krajine Sasko predtým v piatok zakázal tejto skupine večernú demonštráciu v Chemnitzi. Svoje rozhodnutie zdôvodnil skutočnosťou, že na predošlom proteste tejto skupiny sa zúčastnilo príliš veľa ľudí, čím došlo k porušeniu obmedzení pohybu zavedených pre obavy zo šírenia koronavíusu.

Z rozhodnutia saského súdu, voči ktorému sa nedalo odvolať, vyplýva tiež to, že mesto Chemnitz nie je povinné vydať tejto skupine špeciálne povolenie na demonštráciu, keďže protesty sú teraz pre pandémiu vo všeobecnosti zakázané.

Skupina Pro Chemnitz požiadala o takéto povolenie s tým, že chce zorganizovať protest proti karanténnym obmedzeniam s účasťou približne 500 osôb. Mesto túto žiadosť zamietlo. Súd nižšej inštancie však vzápätí demonštráciu povolil, počet jej účastníkov však obmedzil na maximálne osôb 15.

Vyšší súd ale v piatok skupine zakázal akúkoľvek demonštráciu, bez ohľadu na počet účastníkov. Poukázal pritom na skutočnosť, že v apríli už raz úrady povolili protestovať maximálne 15 ľuďom; v okolí "povolenej" skupiny však vtedy protestovali aj stovky ďalších osôb. Títo demonštranti podľa súdu neprimerane reagovali, keď im polícia nariadila, aby miesto opustili.

Na sobotu je plánovaný protest v nemeckej metropole Berlín. Polícia pritom avizovala, že naň bude dozerať primerané množstvo policajtov, ktorí budú prísnejšie presadzovať pravidlá spoločenského odstupu.

Protesty v centre Berlína prebiehajú už niekoľko sobôt za sebou. Schádzajú sa na nich stovky obyvateľov demonštrujúcich proti zavedeným obmedzujúcim opatreniam, ktoré podľa nich porušujú ich základné práva.

Demonštrácie sú v Nemecku aktuálne obmedzené na 20 osôb, ktoré medzi sebou musia zachovávať dostatočné rozstupy. Protesty pravicových populistov a ich prívržencov medzičasom kritizovali ľavicové skupiny, ktoré im v protestoch chceli zabrániť, píše DPA. Konanie protidemonštrácií je ale pre platné karanténne opatrenia prakticky nemožné.