Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Nemecku obvinili z plánovania bombového útoku 17-ročného mladíka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Školské masakre sú v Nemecku pomerne sporadické, pripomína AFP. Táto krajina má jeden z najprísnejších zákonov o držbe zbraní v Európe.

Berlín 11. októbra (TASR) - Nemecká prokuratúra v utorok obvinila 17-ročného mladíka z údajného plánovania bombového útoku na školu v meste Essen. Tragédii sa podarilo vyhnúť len vďaka tomu, že mladíka deň predtým zatkli. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podozrivý Jeremy R. údajne plánoval "útok motivovaný pravicovým extrémizmom" na školu, do ktorej v Essene sám chodil, pričom plánoval použiť rôzne výbušniny i ďalšie zbrane, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. Pri útoku by zrejme zahynulo "mnoho vyučujúcich a žiakov".

Útok bol naplánovaný na 13. mája. Jeremy R. si predtým zaobstaral komponenty na výrobu rúrkovej bomby a na internete si vyhľadal informácie, ako ju zostrojiť. Zhromaždil aj ďalšie zbrane vrátane nožov, boxerov, kuše, šípov, ale aj strelných zbraní.

Essenská polícia vykonala raziu v mladíkovej izbe 12. mája, pričom objavila rôzne protižidovské a protimoslimské materiály, ako aj osobné zápisky podozrivého, ktoré svedčili o tom, že trpí určitou formou duševného ochorenia.

Školské masakre sú v Nemecku pomerne sporadické, pripomína AFP. Táto krajina má jeden z najprísnejších zákonov o držbe zbraní v Európe.

Od začiatku tohto roka sa však takýchto incidentov odohralo hneď niekoľko. Len pár dní po zadržaní Jeremyho R. spustil 21-ročný strelec paľbu na strednej škole na severozápade Nemecka, pričom ťažko zranil jednu zamestnankyňu. V januári zasa 18-ročný študent začal strieľať v prednáškovej miestnosti Heidelberskej univerzity, usmrtil jednu osobu a zranil ďalšie tri, následne z miesta činu ušiel a zbraň namieril proti sebe.