Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Nemecku odsúdili muža, ktorý zavraždil syna bývalého prezidenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útočníka odsúdili aj za pokus o vraždu 33-ročného policajta, ktorý pri útoku utrpel zranenia, keď sa 59-ročnému exprezidentovi snažil pomôcť.

Berlín 8. júla (TASR) - V Berlíne odsúdili v stredu 57-ročného muža za vraždu syna bývalého nemeckého prezidenta Richarda von Weizsäckera a za pokus o vraždu policajta, uviedla agentúra DPA.

Súd udelil mužovi trest odňatia slobody na 12 a pol roka, ktoré strávi v psychiatrickom zariadení. Rozsudok zohľadnil zníženú trestnú zodpovednosť, inak by páchateľovi v Nemecku za vraždu hrozilo doživotie.

Krajský súd v Berlíne predtým zamietol žiadosť obžalovaného o výmenu sudcu z dôvodu zaujatosti. Takisto zamietol aj jeho žiadosť o odmietnutie posudkového psychiatra.

Fritz von Weizsäcker, špecialista na internú medicínu, zomrel pri útoku nožom 19. novembra 2019 po prednáške v berlínskej nemocnici Schlosspark-Klinik.

Jeho otec Richard von Weizsäcker bol v rokoch 1981-84 primátorom Berlína a v rokoch 1984-94 nemeckým spolkovým prezidentom. Zomrel v roku 2015.

Útočníka odsúdili aj za pokus o vraždu 33-ročného policajta, ktorý pri útoku utrpel zranenia, keď sa 59-ročnému Weizsäckerovi snažil pomôcť.

Počas pojednávania páchateľ povedal, že svoj čin neľutuje. Tento skutok bol podľa jeho slov plánovaný a útok na rodinu Weizsäckerových bol už roky jeho "životným cieľom".