Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Nemecku podnikli raziu proti skupine podporujúcej Hamas

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ešte pred policajnou akciou zakázalo ministerstvo vnútra v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko organizáciu známu ako Palestine Solidarity Duisburg.

Berlín 16. mája (TASR) - Nemecké bezpečnostné zložky prehľadali vo štvrtok štyri nehnuteľnosti v meste Duisburg na západe Nemecka v rámci razie zameranej proti skupine obvinenej z podporovania palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ešte pred policajnou akciou zakázalo ministerstvo vnútra v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko organizáciu známu ako Palestine Solidarity Duisburg.

"Prekročili červenú čiaru," uviedol krajinský minister vnútra Herbert Reul. Zároveň oznámil, že úrady zhabali skupine všetok majetok.

Bezpečnostné zložky prehľadali v rámci akcie štyri nehnuteľnosti, ktoré patria lídrom tejto skupiny. Na akcii sa zúčastnilo asi 50 príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí údajne počas razie zadržali krabice s dokumentami, počítače, mobilné telefóny a hotovosť.

Zakázanie organizácie Palestine Solidarity Duisburg údajne nariadila regionálna kancelária Spolkového úradu pre ochranu ústavy, píše DPA.

Podľa ministerstva vnútra Severného Porýnia-Vestfálska je skupina Palestine Solidarity Duisburg propalestínskou organizáciou, ktorá vyjadruje solidaritu so všetkými formami palestínskeho odporu vrátane ozbrojených činov Hamasu namierených proti Izraelu. Organizácia tiež udržiava vzťahy s inými propalestínskymi skupinami vrátane organizácie Samidoun, ktorá bola vlani v novembri v Nemecku zakázaná.

Ministerstvo tiež uviedlo, že pre skupinu je príznačný protiizraelský a antisemitský a pohľad na svet. Skupina tiež šíri nenávisť a násilie vo vzťahu Izraelčanov a Palestínčanov a ohrozuje životy Izraelčanov a židov žijúcich v Nemecku.

Od vypuknutia vojny v Gaze medzi Izraelom a Hamasom vlani v októbri vzrástla po celom svete antisemitská diskriminácia.

Nemecko začiatkom novembra zakázalo všetky aktivity Hamasu, ktorý už predtým Európska únia zaradila medzi teroristické skupiny. Nemecká domáca spravodajská služba odhaduje, že v Nemecku žije asi 450 agentov Hamasu, ktorí sa doposiaľ zameriavali predovšetkým na šírenie propagandy a zbieranie peňažných darov.