Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku sa aj napriek obavám z nákazy začala karnevalová sezóna

Ľudia v kostýmoch pózujú pred katedrálou v Kolíne nad Rýnom vo štvrtok 11. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Vlani boli karnevaly pre pandémiu zrušené.

Kolín nad Rýnom 11. novembra (TASR) - V Nemecku sa vo štvrtok o 11. hodine a 11. minúte začala nová karnevalová sezóna, v rámci ktorej sa vo viacerých mestách konali oslavy. Informovala o tom agentúra DPA.

V Kolíne nad Rýnom, kde sa 11. november tradične oslavuje obzvlášť veľkolepo, sa pred vyhradenými karnevalovými zónami tvorili rady v dĺžke niekoľkých stoviek metrov.

Tohoročná sezóna sa začala v čase, keď v celom Nemecku výrazne pribúda počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Táto skutočnosť znepokojuje úrady aj niektorých účastníkov karnevalov, uvádza DPA. Nemecká agentúra ďalej pripomína, že vlani boli karnevaly pre pandémiu zrušené. Tento rok je však situácia iná, keďže mnoho ľudí je už proti koronavírusu zaočkovaných.

Vstup do ohradených karnevalových zón v mestách ako Kolín nad Rýnom či Düsseldorf majú len zaočkovaní, alebo ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

V Nemecku je dosiaľ zaočkovaných zhruba 67 percent populácie. Za posledných 24 hodín tam zaznamenali rekordných 50.196 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 - najviac od začiatku pandémie. Denný prírastok infikovaných tak vôbec prvýkrát presiahol hranicu 50.000. Počet nakazených aj súvisiacich úmrtí v Nemecku prudko stúpa už od polovice októbra.