Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Nemecko začne súd so 100-ročným dozorcom z koncentračného tábora

Vstup do bývalého koncentračného táboru Sachsenhausen v Nemecku. Foto: TASR/AP

Okresný súd v nemeckom meste Neuruppin súhlasil s obvineniam vznesenými proti mužovi vo veci napomáhania k vražde vo viac ako 3500 prípadoch.

Berlín 1. augusta (TASR) - Súdny proces s bývalým 100-ročným dozorcom koncentračného tábora Sachsenhausen sa v Nemecku začne túto jeseň, teda 76 rokov po skončení druhej svetovej vojny. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemecký týždenník Welt am Sonntag.

Okresný súd v nemeckom meste Neuruppin súhlasil s obvineniam vznesenými proti mužovi vo veci napomáhania k vražde vo viac ako 3500 prípadoch. Začiatok súdneho procesu naplánovali na október. Muža pritom miestna prokuratúra obžalovala začiatkom tohto roku.

Podľa hovorcu súdu by mal obvinený zvládnuť postaviť sa pred súd na dve až dve a pol hodiny za deň.

Obvinený muž pôsobil ako dozorca v koncentračnom tábore Sachsenhausen pri Berlíne v rokoch 1942 až 1945. Meno a totožnosť obvineného však média nesmú podľa nemeckých zákonov zverejniť.

V Sachsenhausene väznili nacisti v rokoch 1936-1945 podľa údajov miestneho spomienkového centra viac ako 200.000 ľudí. Desaťtisíce z nich zomreli na následky hladu, chorôb, nútených prác, lekárskych pokusov, zneužívania alebo sa stali obeťami systematických vyhladzovacích akcií.

Nemecko sa v posledných rokoch snaží urýchliť procesy s ešte žijúcimi členmi vedení nacistických koncentračných táborov. Spúšťačom bol prípad bývalého dozorcu vo vyhladzovacom tábore Sobibor Johna Demjanjuka v roku 2011, odsúdeného za spoluúčasť na vraždách, ktoré mal podľa súdu na svedomí vtedajší nacistický režim. Súdy odvtedy netrvajú na dokazovaní individuálnej viny, čo býva často nemožné.