Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Nemecku štrajkujú rušňovodiči, veľká časť spojov je zrušená

Vlaky sú zaparkované pred centrálnou vlakovou stanicou v nemeckom Frankfurte v piatok 8. decembra 2023, keď rušňovodiči odborov GDL vstúpili do 24-hodinového štrajku. Foto: TASR/AP

Rušňovodiči po mesiacoch štrajkov v súčasnosti nemajú veľkú podporu nemeckej verejnosti.

Berlín 8. decembra (TASR) - Štvrtý tohtoročný štrajk nemeckých rušňovodičov v piatok výrazne narušil vlakovú dopravu v krajine. Od štátnej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) žiadajú skrátenie pracovného času pre pracovníkov, ktorí robia na smeny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Štrajk vyhlásil Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) vo štvrtok o 22.00 h miestneho času s tým, že potrvá nasledujúcich 24 hodín. Hovorca DB informoval, že v piatok ráno začal platiť mimoriadny cestovný poriadok, pričom spoločnosť zrušila približne 80 percent svojich diaľkových spojov. Dôsledky štrajku na regionálne spoje sú v jednotlivých častiach krajiny rôzne, no podľa DPA sa predpokladá, že štrajk ovplyvní tisíce spojov.

"Týmto štrajkom vyhláseným na poslednú chvíľu kazí GDL adventný víkend miliónom cestujúcich," uviedol hovorca DB. Dodal však, že varovanie pred výpadkami sa dostalo k väčšine cestujúcich včas a na mnohých železničných staniciach je situácia pokojná.

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby v čase sobotného obnovenia prevádzky všetky vlaky opäť premávali," dodal hovorca. DB pritom uvádza, že v Nemecku premáva približne 50.000 vlakov denne. Podľa DPA však toto číslo zahŕňa aj spoje, ktorých sa štrajk priamo nedotkne.

Rušňovodiči po mesiacoch štrajkov v súčasnosti nemajú veľkú podporu nemeckej verejnosti. Podľa prieskumu, ktorý v piatok zverejnil výskumný ústav YouGov, podporuje štrajk rušňovodičov len 30 percent z 3700 opýtaných. Nesúhlas s ním vyjadrilo 59 percent.

Odbory prisľúbili, že počas vianočných sviatkov štrajkovať nebudú, no v novom roku s nimi opäť začnú.