Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku Sýrčana obvinili z vojnových zločinov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sýrsky utečenec sa údajne ešte v roku 2012 zapojil do ozbrojeného odporu proti sýrskej vláde prezidenta Bašára Asada.

Koblenz 23. augusta (TASR) - Nemecká prokuratúra obvinila 33-ročného Sýrčana z vojnových zločinov po tom, čo údajne pózoval na fotografiách s odrezanou hlavou nepriateľa. V piatok o tom informoval Jürgen Brauer, prokurátor v meste Koblenz v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Sýrsky utečenec sa údajne ešte v roku 2012 zapojil do ozbrojeného odporu proti sýrskej vláde prezidenta Bašára Asada. Je obvinený, že niekedy medzi začiatkom roka 2012 a 5. septembrom 2014 pózoval na fotografiách s hlavou predpokladaného nepriateľa, "aby obeť zosmiešnil aj po smrti a znížil dôstojnosť mŕtveho", uviedol prokurátor Bauer.

Muž žil po úteku zo Sýrie v Saarbrückene, metropole západonemeckej spolkovej krajiny Sársko, napísala agentúra DPA.

Neexistuje žiadny dôkaz, že Sýrčan osobne odrezal hlavu mŕtvemu mužovi.

"Vyšetrovací úrad v Sársku dostal informáciu o zločine od ďalších utečencov pred sýrskou občianskou vojnou, ktorým to povedal samotný podozrivý," dodal Bauer.

Vyšetrovatelia následne našli fotografiu v mobilnom telefóne Sýrčana. Ten sa priznal, že na snímke je on, avšak vyhlásil, že odrezaná hlava nepatrí nepriateľskému bojovníkovi, ale našiel ju pod troskami.

Ak sa ukáže jeho tvrdenie ako pravdivé, potom mu budú hroziť iné právne dôsledky, vysvetlil prokurátor. Neexistujú ani dôkazy, že podozrivý zdieľal fotografiu online.

Sýrčan je už vo väzení za iné, menej vážne trestné činy. Teraz mu však môže hroziť dodatočný trest od jedného do desiatich rokov väzenia.