Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ÚTOČIL VO VLAKU NOŽOM: Hlásia dve obete a päť zranených

Záchranári zasahujú na železničnom priecestí neďaleko stanice v nemeckom Brokstedte 25. januára 2023. Dve osoby prišli o život a päť utrpelo zranenia pri stredajšom útoku nožom v regionálnom vlaku na severe Nemecka, ktorý smeroval z mesta Kiel do Hamburgu. Foto: TASR - AP

Železničnú stanicu v Brokstede polícia uzavrela.

Berlín 25. januára (TASR) — Dve osoby prišli o život a päť utrpelo zranenia pri stredajšom útoku nožom v regionálnom vlaku na severe Nemecka, ktorý smeroval z mesta Kiel do Hamburgu. Pre agentúru DPA to uviedla ministerka vnútra spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Sabine Sütterlinová-Waacková.

K udalosti došlo okolo 15.00 h — vlak v tom čase prichádzal do stanice Brokstedt. Páchateľa polícia zadržala na nástupišti. Hovorca Spolkovej polície, na ktorého sa odvoláva denník Die Süddeutsche Zeitung, pôvodne informoval o siedmich zranených.

Televízna stanica RTL však uviedla, že útok sa neodohral vo vlaku, ale na nástupišti v Brokstedte. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Železničnú stanicu v Brokstede polícia uzavrela. Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) na Twitteri informovala, že v diaľková doprava medzi Hamburgom a Kielom je prerušená.

V nemeckom meste Brokstedt prišlo v stredu 25. januára 2023 k útoku, pri ktorom prišli o život dve osoby.
Foto: TASR - AP


Páchateľ útoku vo vlaku bol zrejme duševne rozrušený



Páchateľ stredajšieho útoku nožom v regionálnom vlaku na severe Nemecka, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch, bol pravdepodobne v čase spáchania skutku v stave duševného rozrušenia. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné kruhy.

Podľa hovorkyne polície v meste Itzehoe útočil muž vo veku 20 až 30 rokov, ktorého polícia zadržala na nástupišti. Jeho identitu dosiaľ nezverejnili. Podľa predbežných informácií muž nefiguroval na zoznamoch extrémistov.

Zranených je niekoľko osôb vrátane samotného útočníka. Denník Bild podľa TASR napísal, že páchateľ mal zranenia na oboch rukách.

Vo viacerých správach sa uvádza, že jedna zo zranených osôb je v ohrození života. Počet zranených je však podľa rôznych zdrojov odlišný – pohybuje sa od piatich do siedmich, uvádza DPA.

Ministerka vnútra spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Sabine Sütterlinová-Waacková, ako aj železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) vyjadrili sústrasť príbuzným obetí a zaželali skoré uzdravenie zraneným.

Sütterlinová-Waacková navštívila miesto incidentu – železničnú stanicu v Brokstedte severne od Hamburgu. "Tento čin v regionálnom vlaku na trase medzi Kielom a Hamburgom mnou hlboko otriasol," povedala. Dodala, že spolková i krajinská polícia úzko spolupracujú na objasnení motívu činu, ktorý nazvala "neľudským".



TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom v Európe od roku 2020.





2020



3. januára — Bezpečnostné zložky zastrelili muža, ktorý vo francúzskom meste Villejuif pobodal niekoľko ľudí.



16. januára — V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelila.



30. januára — Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze. Policajtom sa ho podarilo spacifikovať.



2. februára — Belgickí policajti postrelili ženu, ktorá v meste Gent zaútočila nožom na chodcov, pričom zranila dvoch ľudí.



4. apríla — Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici vo francúzskom meste Romans-sur-Isere. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom; konal sám.



29. apríla — Skupina mužov zaútočila v nemeckom meste Hanau nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobila zranenia štyrom osobám.



21. mája — Šesť ľudí zranil nožom v rakúskom kúpeľnom meste Baden 19-ročný mladík. Jeho čin bol výsledkom osobných problémov.



21. júna — Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom v centre anglického mesta Reading. Zadržaný bol 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.



26. júna — Útočník zranil nožom v centre škótskeho Glasgowa šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.



13. augusta — Dvaja ľudia utrpeli bodné zranenia pri incidente v nórskom meste Bergen. Útočníčku následne zadržala polícia.



6. septembra — Jedného mŕtveho a sedem pobodaných, z toho dvoch ťažko zranených, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v anglickom meste Birmingham.



25. septembra — Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. K útoku došlo v čase, keď prebiehal súdny proces s komplicmi útočníkov na redakciu Charlie Hebdo, ktorí v januári 2015 zabili 12 ľudí.



2021



25. júna — V bavorskom meste Würzburg usmrtil nožom 24-ročný Somálčan troch ľudí a šiestich ďalších zranil. Podľa nemeckých vyšetrovateľov motívom útoku páchateľa, ktorý žije v Nemecku od roku 2015, bol islamský extrémizmus.



28. júna — V nemeckom meste Erfurt zaútočil nožom neznámy muž, ktorý ťažko zranil dve osoby a z miesta činu ušiel. Polícia ešte v ten deň zadržala podozrivého. Bol ním 32-ročný, už v minulosti známy svojimi násilnými činmi.



7. júla — Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo na predmestí Atén. Muž útočil na náhodných okoloidúcich pred potravinami.



4. septembra — Dve osoby zranil v berlínskej štvrti Wilmersdorf 29-ročný Afganec, ktorého následne zadržali. Obe obete utrpeli vážne bodné zranenia.



6. novembra — Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom vo vlaku v Bavorsku. Privolaní policajti zadržali 27-ročného muža, voči ktorému začala nemecká prokuratúra vyšetrovanie z možného činu islamistického terorizmu.



5. októbra — Jeden muž prišiel o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia po útoku nožom v obci Walton Cardiff v grófstve Gloucestershire na juhozápade Anglicka.



2022



13. mája — Neďaleko západonemeckého mesta Aachen zaútočil v regionálnom vlaku muž nožom na cestujúcich. Páchateľ, ktorý sa narodil v Iraku, zranil piatich cestujúcich. Útočníka sa podarilo zneškodniť.



20. mája — Najmenej tri osoby boli pobodané reznou zbraňou pri incidente v juhovýchodnom Nórsku. Páchateľ bol krátko po čine dolapený.



2023



11. januára — Niekoľko ľudí utrpelo na železničnej stanici Gare du Nord v Paríži zranenia pri vyčíňaní útočníka s nožom. Policajti muža postrelili a následne na stanici aj zadržali.