Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecko druhý deň v poradí eviduje rekordný prírastok prípadov covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V piatok zaznamenali 37.120 novonakazených, čím bol prekonaný rekord z predchádzajúceho dňa, keď ich zaevidovali 33,949.

Berlín 5. novembra (TASR) - V Nemecku v piatok už druhý deň po sebe evidujú rekordný denný počet prípadov infekcie koronavírusom. Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) hrozí teraz nezaočkovaným obyvateľom krajiny "veľmi vysoké" riziko nákazy, informovala agentúra AP.

V Nemecku v piatok zaznamenali 37.120 novonakazených, čím bol prekonaný rekord z predchádzajúceho dňa, keď ich zaevidovali 33,949, uvádza RKI. Rekordný počet prípadov infekcie pritom naposledy v Nemecku zaznamenali vlani 18. decembra — v spolkovej republike vtedy pribudlo 33.777 prípadov nákazy.

Podľa agentúry AP je však možné, že sú rekordné počty novonakazených v posledných dňoch sú spôsobené časovým posunom v testovaní, ktoré zapríčinil pondelkový štátny sviatok.

Sedemdňová incidencia – teda počet nakazených na 100.000 obyvateľov — dosiahla za uplynulých sedem dní hodnotu 169,9, čo je viac než týždeň predtým, keď táto hodnota bola na úrovni 139,2 prípadov na 100.000 obyvateľov. Stále je to však menej než v iných európskych krajinách, píše AP.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo tiež 154 úmrtí. V Nemecku tak od začiatku pandémie evidujú už 96.346 úmrtí v súvislosti s covidom.

RKI vo svojej týždennej správe, ktorá vyšla vo štvrtok, uviedla, že zdravie nezaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných ľudí je teraz vystavené "veľmi vysokému" riziku. V správach, ktoré boli zverejnené, doposiaľ inštitút uvádzal, že táto skupina je len vo "vysokom" ohrození.

"Pre plne zaočkovaných hrozbu možno považovať za miernu – tá však narastá v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom nakazených," píše RKI v tohtotýždňovej správe.

Nemecké úrady naliehajú na nezaočkovaných obyvateľov, aby sa dali zaočkovať. V regiónoch s nízkou zaočkovanosťou je totiž stále väčšia záťaž na zdravotnícky systém i na počet lôžok vyhradených pre pacientov s covidom.

V Nemecku, v ktorom žije približne 83 miliónov ľudí, sú podľa oficiálnych dát plne zaočkované približne dve tretiny populácie. Miera zaočkovanosti sa však v rôznych nemeckých regiónoch výrazne líši.