Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najhorší termín roka v Nemecku: Stal sa ním pojem klimatickí teroristi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zoznam nesprávne používaných slov každoročne vytvára Inštitút nemeckých lingvistov na Univerzite v Marburgu v nemeckej spolkovej krajine Hesensko.

Berlín 10. januára (TASR) - Pojem "klimatickí teroristi" vyhlásili nemeckí jazykoví odborníci za "najhorší termín roka". Odráža to situáciu v roku 2022, keď pribudli protesty klimatických aktivistov a ich akcie pohoršovali verejnosť. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Zoznam nesprávne používaných slov každoročne vytvára Inštitút nemeckých lingvistov na Univerzite v Marburgu v nemeckej spolkovej krajine Hesensko. Termín "klimatickí teroristi" sa používa spôsobom, ktorý poškodzuje povesť aktivistov a ich snahu o nátlak, aby vláda robila viac krokov proti zmene klímy, uviedla porota jazykovedcov.

Aktivisti sú "prirovnávaní k teroristom a sú tak kriminalizovaní a očierňovaní", pričom nenásilné podoby občianskej neposlušnosti a demokratického odporu sú dávané do spojitosti s násilím a nepriateľstvom voči štátu, vysvetlila porota.

Súťaž o "nesprávne slovo" či "nesprávny termín", ktorá sa koná od roku 1991, má pritiahnuť pozornosť na nevhodné používanie jazyka a tak zvýšiť povedomie o lepšom vyjadrovaní.