Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nemecku vyšetrujú útok červenou farbou na miestnu mešitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mešitu spravuje Hamburské islamské centrum (IZH), ktoré tamojší mestský úrad na ochranu ústavy zaraďuje medzi extrémistické organizácie.

Hamburg 26. júla (TASR) - Krajinský kriminálny úrad v nemeckom meste Hamburg začal vyšetrovať útok na tamojšiu tzv. Modrú mešitu. V noci na sobotu hodili doposiaľ neznámi páchatelia do vstupného priestoru mešity niekoľko vreciek s červenou farbou, uviedli v pondelok miestne policajné zdroje. Informovala o tom agentúra DPA.

Červenou farbou boli podľa nich natreté aj steny Mešity imáma Alího v Hamburgu. Mešitu spravuje Hamburské islamské centrum (IZH), ktoré tamojší mestský úrad na ochranu ústavy zaraďuje medzi extrémistické organizácie.

Nedávno sa úrad prostredníctvom dokumentov presvedčil, že ide o vysunutú základňu Teheránu v Európe, približuje DPA. Kriminálny úrad zisťuje, či medzi zisteniami úradu na ochranu ústavy a najnovším incidentom s farbou v Modrej mešite existuje nejaká spojitosť, uviedla polícia.

Rada islamských spoločenstiev v Hamburgu, ku ktorej patrí aj IZH, odsudzuje "každý útok tohto druhu na svätyne bez ohľadu na to, či ide o mešity, kostoly alebo synagógy", cituje DPA.