Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zakázali tri združenia späté s libanonským hnutím Hizballáh

Na archívnej snímke nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Foto: TASR/DPA

Tí, ktorí podporujú terorizmus, nebudú v Nemecku v bezpečí, uviedol nemecký minister vnútra.

Berlín 19. mája (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer zakázal v krajine tri združenia, ktoré mali zbierať finančné prostriedky na projekty libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Uviedol to v stredu rezort nemeckej diplomacie, informuje agentúra DPA.

Ministerstvo spresnilo, že k zákazu združení s názvami Nemecká libanonská rodina, Ľudia pre ľudí a Poskytni mier došlo ešte 15. apríla. Vo viacerých spolkových krajinách vykonali v stredu v súvislosti s uvedením tohto zákazu do praxe viaceré prehliadky a zaistenia.

"Tí, ktorí podporujú terorizmus, nebudú v Nemecku v bezpečí," uviedol Seehofer podľa svojho hovorcu na sociálnej sieti Twitter. "Bez ohľadu na podobu, v akej sa jeho stúpenci ukážu, v našej krajine útočisko nenájdu," dodal.

Seehofer sa v súčasnosti nachádza v karanténe v súvislosti s infekciou koronavírusom, píše DPA. Tri zakázané združenia mali zbierať dary a organizovať sponzorstvo tzv. mučeníckych rodín po bojovníkoch Hizballáhu. Cieľom týchto skupín bolo propagovať boj tohto libanonského hnutia proti Izraelu, čo je v rozpore s medzinárodným porozumením, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra.

Istota, že pozostalí dostanú finančnú pomoc, podnecovala podľa neho vôľu mladých stúpencov Hizballáhu, aby sa zúčastňovali na boji proti Izraelu.

V marci minulého roka Nemecko zakázalo aktivity Hizballáhu na svojom území. Nemecké tajné služby odhadujú, že v súčasnosti sa v krajine nachádza zhruba 1050 členov a priaznivcov tohto šiitského hnutia. Nie sú súčasťou oficiálnej organizácie v Nemecku, pôsobia neoficiálne a okrem iných aktivít organizujú zbierky.