Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zasiahli raziami a zatýkaním proti mafii 'Ndrangheta

Pri razii v stredu 3. mája 2023 v nemeckom Hagene nastupuje policajt do auta so zatknutou osobou. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia prehľadala desiatky domov, kancelárií a obchodov, aby zaistila dôkazy proti ľuďom obvineným z prania špinavých peňazí, daňových únikov, podvodov a pašovania drog.

Berlín 3. mája (TASR) - V Nemecku sa v stredu uskutočnila rozsiahla policajná operácia zameraná na členov talianskej zločineckej organizácie 'Ndrangheta, oznámila prokuratúra. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Prokuratúry v Düsseldorfe, Koblenzi, Saarbrückene a Mníchove a kriminálne úrady v spolkových krajinách Bavorsko, Severné Porýnie-Vestfálsko, Porýnie-Falcko, Durínsko a Sársko v spoločnom vyhlásení informovali o rozsiahlom zásahu v celej Európe.

Nemecká polícia prehľadala desiatky domov, kancelárií a obchodov, aby zaistila dôkazy proti ľuďom obvineným z prania špinavých peňazí, daňových únikov, podvodov a pašovania drog.

V rámci spoločnej operácie koordinovanej Europolom a Eurojustom sa súčasne uskutočnili razie aj v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Belgicku a Portugalsku.

Talianska polícia uviedla, že na žiadosť protimafiánskej prokuratúry zatkla 108 osôb. Okrem toho bolo deväť osôb zatknutých v Nemecku, šesť v Belgicku, tri vo Francúzsku a ďalšie tri v Portugalsku, Rumunsku a Španielsku.

'Ndrangheta so sídlom v regióne Kalábria na juhu Talianska je považovaná za jeden z najväčších a najmocnejších zločineckých syndikátov v Európe. Svoju pôsobnosť rozšírila do všetkých častí sveta a dávno prekonala sicílsku Cosa Nostru, kedysi najväčšiu taliansku mafiánsku organizáciu.

Prítomnosť 'Ndranghety v Nemecku sa potvrdila v roku 2007, keď bolo pred pizzeriou v meste Duisburg zabitých šesť ľudí, pripomína tlačová agentúra AFP.