Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zatkli extrémistu, ktorý poslal stovky výhražných listov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia sa domnieva, že podozrivý muž od roku 2018 poslal takmer 100 listov desiatkam ľudí a organizácií v Nemecku i Rakúsku.

Berlín 4. mája (TASR) - Polícia v Berlíne zatkla 53-ročného Nemca pre podozrenie, že poslal desiatky výhražných listov adresovaných politikom, právnikom a novinárom. Listy boli podpísané skratkou kraje pravicovej extrémistickej skupiny, informovali v utorok agentúry AP a DPA.

Prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom, ktorá sa prípadom zaoberá, vo vyhlásení uviedla, že k zadržaniu muža došlo v nemeckej metropole v pondelok. Podozrivý, ktorého meno nezverejnili, už v minulosti čelil obvineniam "z početných trestných činov vrátane tých, ktoré boli motivované pravicovou ideológiou".

Výhražné listy boli podpísané skratkou "NSU 2.0", čo je odkaz na nemeckú pravicovo-extrémistickú skupinu Národnosocialistické podzemie. Skupina bola v období rokov 1998 - 2011 zodpovedná za sériu vrážd vrátane rasovo motivovaných vrážd deviatich imigrantov a jednej policajtky.

Polícia sa domnieva, že podozrivý muž od roku 2018 poslal takmer 100 listov desiatkam ľudí a organizácií v Nemecku i Rakúsku.

Nemecké bezpečnostné služby varovali pred narastajúcou hrozbou krajne pravicového extrémizmu, pripomína AP. V júli 2019 neonacista zavraždil regionálneho politika zo strany kancelárky Angely Merkelovej. O tri mesiace neskôr sa ozbrojenec pokúšal násilím dostať do synagógy počas najväčšieho židovského sviatku Jom kipur, pričom zabil dvoch ľudí.