Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V nemocniciach na Novom Zélande nie sú žiadni pacienti s COVID-19

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Od 14. mája úrady začali v postupných fázach karanténne opatrenia uvoľňovať. Ľudia sa tak vracajú späť do barov, parkov a škôl.

Wellington 27. mája (TASR) - Prvýkrát od vyhlásenia karanténnych opatrení sa po niekoľkých mesiacoch v nemocniciach na Novom Zélande nenachádzajú nijakí pacienti s ochorením COVID-19. V stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN.

"Po prepustení pacienta z nemocnice Middlemore v Aucklande už v nemocniciach nie je nikto s ochorením COVID-19," konštatoval na stredajšej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ novozélandského ministerstva zdravotníctva Ashley Bloomfield.

Úrady na Novom Zélande v stredu nezaznamenali nijaké úmrtia v dôsledku nového druhu koronavírusu a už piaty deň za sebou ani žiadne nové potvrdené prípady.

Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa registrovali na Novom Zélande od vypuknutia pandémie 1504 infikovaných a 21 úmrtí.

Premiérka Jacinda Ardernová 14. marca oznámila, že cestovatelia zo zahraničia budú musieť po príchode do krajiny stráviť 2 týždne v domácej izolácii. O 5 dní neskôr už mali všetci cudzinci zákaz prekročiť hranice. Obmedzenie pohybu osôb premiérka oznámila 23. marca.

Od 14. mája úrady začali v postupných fázach karanténne opatrenia uvoľňovať. Ľudia sa tak vracajú späť do barov, parkov a škôl.

Bloomfield napriek tomu varoval, aby ľudia aj naďalej dbali na prevenciu a ak je to možné, dodržiavali medzi sebou odstupy. V krajine stále platí druhý pohotovostný stupeň čo znamená, že šírenie choroby je síce pod kontrolou, avšak riziko prenosu nákazy z človeka na človeka stále existuje.