Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Nepále sa zrútilo lietadlo, nehoda si vyžiadala 15 mŕtvych

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Horské letisko Jomsom je vstupnou bránou do obľúbenej turistickej destinácie, ktorá láka milovníkov náročných túr.

Káthmandu 14. mája (TASR) - Pätnásť mŕtvych a šesť zranených si dnes v Nepále vyžiadala nehoda lietadla, ktoré pri pristávaní na horskom letisku Džomsom na severe krajiny narazilo do vrchu. Niektorí zranení sú v kritickom stave, oznámili miestni predstavitelia.

Na palube bola trojčlenná nepálska posádka, 16 Indov a dánsky pár. Obaja Dáni prežili. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako ich privádzajú do nemocnice - muž kráčal a ženu, ktorá plakala od bolesti, niesli na nosidlách. Dánsky denník Ekstra Bladet turistov identifikoval ako Emilie Jörgensenovú a Andreasa Rascha.

"Hádzalo nás sem-tam. Sedadlá neboli pripevnené, takže sme boli natlačení medzi sedadlami a telami," citovali noviny Jörgensenovú, s ktorou sa telefonicky spojili. "Myslím si, že pre nás bolo ľahké dostať sa von, keďže sme sedeli vzadu a boli sme najbližšie k núdzovému východu," dodala.

Záchranári boli na mieste nehody rýchlo, keďže neďaleko metrov od letiska je základňa armády. Lietadlo typu Dornier miestnej leteckej spoločnosti Agri Air sa rozbilo na kusy, nezačalo však horieť.

Horské letisko Džomsom je vstupnou bránou do obľúbenej turistickej oblasti, ktorá láka milovníkov náročných túr. Nachádza sa približne 200 kilometrov severozápadne od nepálskeho hlavného mesta Káthmandu.