Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V New Yorku protestovali proti možnému zrušeniu práva na interrupcie

Účastníčky protestu proti zákazu potratov v New Yorku, 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Nejde len o otázku reprodukčných práv. Ide aj o otázku rasovej a ekonomickej spravodlivosti, uviedla jedna z protestujúcich.

New York 4. mája (TASR) - Tisíce ľudí v utorok večer v New Yorku protestovali proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade z roku 1973, ktorý garantuje právo žien na interrupcie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Dav protestujúcich sa zhromaždil pred budovou súdu na Dolnom Manhattane a mával tabuľami s nápismi "Moje telo, moja voľba", "Som žena, nie maternica", "Legalizujte potraty" alebo "Budem mať menej práv, než moja mama".

"Nejde len o otázku reprodukčných práv. Ide aj o otázku rasovej a ekonomickej spravodlivosti," uviedla jedna z protestujúcich, Lauren Workmanová. Domnieva sa totiž, že zákaz potratov ovplyvní najmä ženy zo sociálne slabších pomerov a príslušníčky menšín s inou farbou pleti.

Žena drží transparent s nápisom Moje telo, moja voľba počas protestov v New Yorku, 3. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Protestujúcich podporila aj newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová. Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová ešte predtým uviedla, že právo na interrupcie bude v tomto štáte chránené, pripomína AFP. "Každý, kto potrebuje podstúpiť interrupciu, je u nás vítaný. Potraty budú v štáte New York vždy bezpečné a dostupné," uviedla Hochulová v príspevku na Twitteri.

Uniknutý návrh stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA potvrdzuje, že väčšina z nich začiatkom tohto roka podporovala zrušenie platnosti historického rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 1973. Súd v tomto prípade známom ako "Roe verzus Wade" garantoval právo žien na interrupcie.

V prípade zrušenia tohto rozhodnutia z roku 1973 budú o interrupciách rozhodovať legislatívne orgány v jednotlivých amerických štátoch. Očakáva sa, že viac ako polovica z nich tieto zákroky zakáže prípadne obmedzí, dodáva AFP.