Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V niektorých európskych mestách Putina vo voľbách porazil Davankov

Vladislav Davankov, poslanec ruskej Štátnej dumy a prezidentský kandidát za stranu Nový ľud, odchádza z volebnej miestnosti, aby odovzdal svoj hlas vo volebnej miestnosti počas prezidentských volieb v ruskom Smolensku v nedeľu 17. marca 2024. Foto: TASR/AP

Za neplatné bolo vyhlásených 7,5 percenta hlasovacích lístkov - mnohí voliči zneplatnením hlasovacie lístka vyjadrili nesúhlas s kandidátmi, ktorí boli v ponuke.

Praha 18. marca (TASR) - Vo voľbách ruského prezidenta získal vo viacerých európskych mestách a v Izraeli najviac hlasov kandidát strany Noví ľudia Vladislav Davankov, informovala v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Podľa ruskej ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Davankov porazil Vladimira Putina v Londýne, Haagu, Vilniuse, Kodani, Varšave, Prahe, Bratislave, Budapešti, Záhrebe, Madride, Barcelone, Jerevane, Jeruzaleme i Haife, ako aj v Podgorici.

Putina však volila väčšina voličov, ktorí v prezidentských voľbách hlasovali v Rige, Tallinne, Sofii, Kišiňove, Ríme, Aténach, Ankare a Istanbule.

Úradujúci šéf Kremľa vyhral aj vo volebných miestnostiach v thajskom Phukete, juhokórejskom Soule, azerbajdžanskom hlavnom meste Baku i v kirgizskom Biškeku. Davankov tam obsadil druhé miesto, ale často s veľkým odstupom od víťaza.

RFE/RL dodala, že sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách v zahraničí ešte pokračuje. Nateraz Putin získal 69,9 percent hlasov; Davankov mal podporu 18,7 percenta hlasujúcich.

Za neplatné bolo vyhlásených 7,5 percenta hlasovacích lístkov - mnohí voliči zneplatnením hlasovacie lístka vyjadrili nesúhlas s kandidátmi, ktorí boli v ponuke.

Pre hlasovanie v zahraničí boli otvorené volebné miestnosti na ruských ambasádach v 144 krajinách a samozvaných republikách.

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí v zahraničí volilo 372.000 ľudí - ide podľa Moskvy o "bezprecedentné čísla".

V posledný deň volieb, 17. marca, sa pred volebnými miestnosťami v zahraničí vytvárali dlhé rady ľudí. V Rige, Berlíne, Podgorici, Tel Avive a niektorých ďalších mestách mnohí ľudia ani nestihli hlasovať - buď pre zatvorenie volebných miestností alebo pre nedostatok hlasovacích lístkov.

Ústredná volebná komisia po sčítaní 100 percent hlasov odovzdaných v Rusku a na okupovaných a anektovaných územiach Ukrajiny v pondelok deklarovala, že Putin získal podporu 87,28 percenta voličov.

Nikolaj Charitonov z Komunistickej strany Ruskej federácie získal 4,31 percenta hlasov, za Vladislava Davankova hlasovalo 3,85 percenta voličov a kandidatúru Leonida Sluckého z Liberálnodemokratickej strany Ruska podporilo 3,2 percenta voličov.

Za neplatné bolo vyhlásených 1,4 percenta hlasovacích lístkov.

Voliť prišlo 77,44 percenta oprávnených voličov, uviedla RFE/RL monitorovaná agentúrou TASR.