Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nigeri pri útokoch dronmi zahynulo takmer 40 džihádistov

Táto fotografia, ktorú poskytlo komunikačné centrum francúzskeho ministerstva obrany a ktorá bola urobená v utorok 17. decembra 2019, ukazuje francúzskych vojakov, ktorí nakladajú francúzsky dron Reaper s dvoma raketami GBU 12 na leteckej základni Niamey v Nigeri. Útoky francúzskych bezpilotných lietadiel zabili začiatkom tohto týždňa takmer 40 islamských extrémistov, ktorí cestovali na motocykloch neďaleko hraníc Nigeru s Burkinou Faso, oznámila francúzska armáda vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR / AP

Nigerský prezident Mohamed Bazoum sa v posledných mesiacoch pokúsil zmeniť prístup vlády, a to iniciovaním dialógu s džihádistami.

Niamey 16. júna (TASR) - Pri sérii útokov na motocyklovú kolónu v Nigeri prišlo o život takmer 40 džihádistov. Podľa agentúry AFP o tom informovala francúzska armáda, ktorá spresnila, že séria útokov sa uskutočnila 14. júna a bola vykonaná dronmi.

Dejiskom operácie bola oblasť v pohraničí Nigeru a Burkiny Faso. Pripravili a uskutočnili ju francúzske jednotky pôsobiace v Afrike v rámci operácie Barkhane spolu s nigerskými ozbrojenými silami (FAN).

Išlo o odvetu za útok džihádistov na oddiel nigerskej žandarmérie v meste Waraou, pri ktorom zahynulo najmenej osem príslušníkov nigerských bezpečnostných zložiek. Ďalších 33 vládnych ozbrojencov utrpelo zranenia.

Waraou sa nachádza v regióne Tillaberi, v ktorom sa stretávajú hranice Nigeru, Mali a Burkiny Faso. Tento región sa stal centrom džihádistických útokov, ktoré páchajú aj ozbrojené skupiny pridružené k Islamskému štátu (IS).

Nigerský prezident Mohamed Bazoum sa v posledných mesiacoch pokúsil zmeniť prístup vlády, a to iniciovaním dialógu s džihádistami. Vojenské ťaženie proti džihádistom však pokračuje a je doň zapojených okolo 12.000 nigerských vojakov. Veľká časť vojenských aktivít je sústredená práve v trojhraničí Nigeru s Mali a Burkinou Faso.