Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nigeri vyhlásili dvojdňový štátny smútok za 37 obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Vlajky boli stiahnuté na pol žrde, ako nariadila vláda vo vyhlásení.

Niamey 18. augusta (TASR) - Niger vyhlásil v stredu 48-hodinový štátny smútok po zavraždení 37 ľudí pri masakre, ktorú spáchali podozriví džihádisti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vlajky boli stiahnuté na pol žrde, ako nariadila vláda vo vyhlásení. Zároveň znova ubezpečila, že je odhodlaná "bojovať proti terorizmu až do víťazného konca", a vyzvala obyvateľov na väčšiu obozretnosť.

Muži ozbrojení strelnými zbraňami a na motocykloch zaútočili v pondelok na vidiečanov z dediny Darey-Daye, keď pracovali na svojich poliach. Medzi 37 zavraždenými ľuďmi boli štyri ženy a 13 detí.

Masaker bol vykonaný v štýle džihádistických útokov, ktoré sužujú západný Niger od roku 2015, keď sa operácie ozbrojených islamistov rozšírili do krajiny zo susedného Mali.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Dedinu Darey-Daye, ktorú postihol útok aj v marci a vyžiadal si 66 ľudských životov, sa nachádza v regióne Tillabéri. Ten zažíva veľký nápor násilia a krviprelievania.

Dedina sa nachádza v departmente Banibangou, v takzvanej oblasti "troch hraníc", kde sa zbiehajú hranice Nigeru, Mali a Burkiny Faso.

Oblasť je známa útokmi mimoriadne mobilných džihádistov, napojených na teroristickú sieť al-Káida a militantnú organizáciu Islamský štát (IS).

Podľa bilancie obetí zverejnenej minulý týždeň organizáciou Human Rights Watch zabili džihádisti v Tillabéri a v susednom regióne Taoua pri útokoch tento rok vyše 420 civilistov a desaťtisíce ľudí museli ujsť zo svojich domovov