Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Nigérii na americký konvoj zaútočili ozbrojenci, usmrtili 4 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi obeťami nie sú občania Spojených štátov.

Abuja 17. mája (TASR) - Neznámi páchatelia zaútočili v nigérijskom štáte Anambra na americký konvoj. Strelci usmrtili štyri osoby a ďalších troch ľudí uniesli. Medzi obeťami nie sú občania Spojených štátov. V noci na stredu to vyhlásila miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Strelci "zavraždili dvoch príslušníkov policajných jednotiek a dvoch zamestnancov konzulátu" a následne "podpálili ich auto", uviedla polícia.

Na miesto útoku boli vyslané bezpečnostné zložky, no ozbrojencom sa ešte predtým podarilo uniesť dvoch príslušníkov polície a jedného zo šoférov konvoja. Zatiaľ nie je jasné, kam mal konvoj namierené ani koľko ľudí sa v ňom nachádzalo.

Útok potvrdil aj hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby na tlačovej konferencii vo Washingtone. Neposkytol však žiadne podrobnosti a zdôraznil, že o život neprišiel žiaden občan Spojených štátov. Americké ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že útok budú vyšetrovať nigérijské bezpečnostné jednotky spolu s americkými kolegami.

Agentúra AFP pripomína, že v oblasti, kde sa streľba odohrala, vyčíňajú separatisti, ktorí v uplynulých mesiacoch zintenzívnili svoje útoky. Zameriavajú sa najmä na políciu či vládne budovy.

Z týchto násilností je podozrievané hnutie Pôvodní obyvatelia Biafry (IPOB), ktoré je v krajine zakázané a jeho cieľom je dosiahnutie nezávislosti pre etnikum Igbov. IPOB tieto obvinenia odmieta.