Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V nízkorizikových oblastiach Číny sa otvorili kiná

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Filmový priemysel sa v Číne znovu otvára ako jeden z posledných.

Peking 20. júla (TASR) - V Číne mohli v pondelok obnoviť prevádzku stovky kín, ktoré boli v dôsledku koronavírusovej pandémie zatvorené uplynulých šesť mesiacov. Znovu sa môžu otvoriť kiná v "nízkorizikových" oblastiach vrátane miest ako Šanghaj, Chang-čou či Kuej-lin, musia však dodržať bezpečnostné opatrenia, informovali agentúry AFP a AP.

Kiná musia lístky predávať výlučne na internete, pričom kinosály sa nesmú zaplniť na viac ako 30 percent kapacity. Zabezpečené musia byť tiež fyzické odstupy medzi jednotlivými divákmi, ktorí na projekcie prídu v rúškach na tvári a pred vstupom im odmerajú telesnú teplotu.

Vedľa seba smie sedieť len skupina, ktorá spolu prišla, pričom od iných divákov musí byť vzdialená prinajmenšom jeden meter, uvádza spravodajská stanica BBC.

Obavy zo šírenia koronavírusu sú však podľa AFP v čínskej spoločnosti stále prítomné. Zatvorené naďalej zostávajú kinosály v hlavnom meste Peking, ktoré však v pondelok znížilo v súvislosti s vírusom stupeň ohrozenia.

V metropole už totiž viac ako dva týždne neznamenali žiadne neimportované prípady nákazy a miestne úrady vyhlásili, že už dostali pod kontrolu ohnisko, ktoré sa tam objavilo v júni a v dôsledku ktorého boli zavedené nové reštrikcie.

Nižší stupeň ohrozenia znamená, že parky, múzeá, fitnescentrá, knižnice či obdobné inštitúcie v Pekingu bude môcť už navštevovať 50 percent z ich maximálnej kapacity. V hlavnom meste sa tiež - po dodržaní bezpečnostných opatrení - budú môcť konať konferencie s účasťou do 500 osôb.

Filmový priemysel sa v Číne znovu otvára ako jeden z posledných, pričom kiná v dôsledku pandémie zažili obrovské straty.

Zatvorené boli od januára. Príslušné úrady už v marci avizovali, že ich znovu otvoria. Toto rozhodnutie však vzápätí zmenili v dôsledku nových ohnísk nákazy, ktoré sa objavili vo viacerých častiach krajiny.

Jediným ohniskom nákazy v krajine je momentálne čínska Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang, uvádza AFP a pripomína, že v Číne stále platí povinná 14-dňová karanténa pre osoby prichádzajúce zo zahraničia.