Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nórsku pre spozorovanie drona prerušili prevádzku letiska v Bergene

Na snímke kontrolná veža na letisku Flesland v druhom najväčeom nórskom meste Bergen v stredu 19. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Nórsko zvýšilo svoju ostražitosť po tom, čo v posledných týždňoch niekoľkokrát spozorovalo pohyb dronov v blízkosti svojej ropnej a plynárenskej infraštruktúry.

Oslo 19. októbra (TASR) - Na letisku v druhom najväčšom nórskom meste Bergen v stredu nakrátko prerušili prevádzku po tom, čo miestni obyvatelia zbadali v jeho blízkosti najmenej jeden dron. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Spozorovanie dronov na letisku bolo prvýkrát hlásené o 04.15 h, uviedol policajný hovorca Örjan Djuvik. Povedal, že o situácii bola upovedomená nórska armáda a prevádzkovateľ štátnych letísk Avinor. Polícia uviedla, že v prípade nebola identifikovaná žiadna podozrivá osoba.

Djuvik pripustil, že mohlo ísť aj o iný spozorovaný jav, napríklad spojený aj s počasím. "Nie sme si istí, či ide o jeden alebo viac dronov, ale sme si istí existenciou aspoň jedného," dodal.

Letisko v Bergene bolo zatvorené okolo 6:30 h a znovu otvorené o 2,5 hodiny neskôr. Je to druhé najväčšie letisko v Nórsku a podľa webovej stránky letiska obslúži viac ako šesť miliónov cestujúcich ročne.

Nórska ministerka spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Emilie Mehlová v pondelok požiadala ľudí, aby si boli vedomí podozrivých aktivít. Tiež oznámila, že Nórska tajná služba (PST) v súvislosti s tým dostala niekoľko ďalších tipov.

Nórsko zvýšilo svoju ostražitosť po tom, čo v posledných týždňoch niekoľkokrát spozorovalo pohyb dronov v blízkosti svojej ropnej a plynárenskej infraštruktúry. Nórsko je v súčasnosti najväčším dodávateľom plynu do západnej Európy po tom, čo Rusko pristúpilo k značnému obmedzeniu dodávok.

V Nórsku v priebehu posledných týždňov zadržali za používanie dronov alebo fotografovanie citlivých miest najmenej šesť ruských občanov.