Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Nórsku sa konajú parlamentné voľby, konzervatívcom hrozí porážka

Ilusračné foto. Foto: TASR/AP

Predvolebnej kampani dominovala otázka boja proti klimatickým zmenám a postupného odklonu od využívania fosílnych palív, ktorých ťažba je dôležitým pilierom nórskej ekonomiky.

Oslo 13. septembra (TASR) – V Nórsku sa v pondelok konajú parlamentné voľby, v ktorých hrozí súčasnej stredopravej vláde premiérky Erny Solbergovej porážka zo strany „červeno-zelenej" opozície, píše agentúra AFP s odvolaním sa na prieskumy verejnej mienky.

Solbergovej Konzervatívna strana, ktorá je v krajine pri moci posledných osem rokov, po mnohých krízach vrátane sporov okolo migrácie, klesajúcich cien ropy a pandémie COVID-19 ďalší mandát na zostavenie vlády už pravdepodobne nezíska, komentuje AFP.

Šance na získanie premiérskeho postu má, naopak, líder Strany práce Jonas Gahr Störe, 61-ročný milionár, ktorí sa snažil osloviť voličov témou boja proti sociálnej nerovnosti. Podoba budúcej koalície pod jeho vedením však zatiaľ nie je jasná. Jeho možnými spojencami sú agrárna Strana stredu (Sp) a Strana socialistickej ľavice (SV).

Ak sa im však spoločne nepodarí získať parlamentnú väčšinu, môžu sa pokúsiť získať podporu zelených alebo krajne ľavicovej Červenej strany (Rödt), čo by mohlo rokovania o zostavení novej vlády skomplikovať, píše AFP.

„Mám dobrý pocit," povedal Störe v nedeľu, keď odovzdal svoj hlas v Osle. Hlasovanie vo veľkých mestách krajiny totiž odštartovalo už o deň skôr. O zosadenie Solbergovej sa Störe neúspešne pokúšal už v predchádzajúcich voľbch v roku 2017.

Erna Solbergová stojí na čele nórskej vlády od roku 2013 a pre svoju energickosť jej Nóri dali prezývku „železná Erna".

Nórski voliči rozhodujú o obsadení 169 kresiel v jednokomorovom parlamente (Storting). Prvé predbežné výsledky sa očakávajú v pondelok okolo 21.00 h.

Predvolebnej kampani dominovala otázka boja proti klimatickým zmenám a postupného odklonu od využívania fosílnych palív, ktorých ťažba je dôležitým pilierom nórskej ekonomiky.